Navigointipolku

Elintarvikemerkintöjä halutaan parantaa - 29/05/2009

Elintarvikemerkinnöillä varustettuja kinkkuja ja makkaroita © EC

Sekä kuluttajat, viljelijät että tuottajat toivovat elintarvikkeisiin tuotantopaikasta kertovia merkintöjä.

EU esittää elintarvikkeen raaka-aineiden tuotantopaikan lisäämistä elintarvikemerkintöihin English. Kun EU:n viljelijöitä, tuottajia ja kuluttajia kuultiin, kävi ilmi, että kaikki ryhmät kannattivat tuotantopaikasta kertovien merkintöjen lisäämistä.

Tuotantopaikka tarkoittaa esimerkiksi kasvien viljelypaikkaa, kotieläinten synty- ja kasvatuspaikkaa tai lehmien lypsypaikkaa. Se ei tarkoita tuotteen jalostuspaikkaa. Alkuperämaa on jo mainittava joissakin EU:ssa myytävissä elintarvikkeissa, kuten jalostamattomassa naudanlihassa, siipikarjan lihassa, hedelmissä, vihanneksissa, kanamunissa, hunajassa, viinissä ja oliiviöljyssä.

Elintarvikemerkintöjä koskevan tiedonannon DeutschEnglishfrançais mukaan komissio aikoo ottaa huomioon jalostajien ja vähittäiskauppiaiden huolen siitä, että jalostettujen elintarvikkeiden alkuperää on vaikea jäljittää.

EU:n maataloustuotteita koskevat käytännöt ovat maailman tiukimpia. Monet kuluttajat kuitenkin epäilevät EU:n ulkopuolelta tulevien tuotteiden laatua, ja pelko on viime vuosina vain lisääntynyt tuontielintarvikkeisiin liittyneiden skandaalien myötä.

Eurooppalaiset viljelijät pitävät elintarvikemerkintöjä hyvinä, koska ne lisäävät tuotteiden houkuttelevuutta sekä sisämarkkinoilla että maailmanlaajuisesti. Monet haluavat vielä tarkempia merkintöjä, jotka osoittavat, millä nimenomaisella alueella tuote on viljelty tai kasvatettu.

Tiedonannossa tuodaan myös esille tarve selventää ja yksinkertaistaa EU:n monenlaisten elintarvikemerkintöjen kirjoa. Monissa maissa tuottajat ja vähittäiskauppiaat ovat ottaneet käyttöön EU:n järjestelmistä poikkeavia merkintäjärjestelmiä.

Komissio haluaa poistaa "aito perinteinen tuote" (APT) -merkinnän. APT-järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1992, ja siihen on rekisteröity vain parikymmentä tuotetta. Suomalaisista tuotteista APT-suojan ovat saaneet karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti, lisäksi sen ovat saaneet esimerkiksi italialainen mozzarella-juusto ja jotkin belgialaiset oluet.

Myös elintarvikkeiden maantieteelliseen alkuperään liittyviä merkintäjärjestelmiä halutaan uudistaa. Tuotteita, joilla on maantieteellinen merkintä ovat esimerkiksi Ranskassa Normandian alueella tuotettu camembertjuusto, parmankinkku Italian Parmasta, kalamata-oliiviöljy Kreikasta sekä bratwurstmakkara Saksan Nürnbergistä.

Kehitteillä on myös uusi EU:n luomumerkki. Vuodesta 2010 alkaen sitä on käytettävä kaikissa EU:n alueella tuotetuissa luomutuotteissa.

Keksi logo EU:n luomuelintarvikkeille

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä