Διαδρομή πλοήγησης

Νέες ετικέτες για τα προϊόντα διατροφής - 29/05/2009

Ζαμπόν, σαλάμι και λουκάνικα με σήμα ποιότητας© EC

Δεν είναι μακριά η ημέρα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούν όταν αγοράζουν ψωμί να γνωρίζουν από πού προέρχεται το αλεύρι.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αναγραφής του τόπου παραγωγής των γεωργικών προϊόντων στις ετικέτες των τροφίμων English. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε με βάση τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής διαβούλευσης με θέμα την ποιότητα των τροφίμων, καθώς αγρότες, παραγωγοί και καταναλωτές υποστηρίζουν ότι πρέπει στις ετικέτες των τροφίμων να αναγράφεται και ο τόπος παραγωγής των προϊόντων.

Οι ετικέτες αυτές, που θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής και όχι τον τόπο μεταποίησης του γεωργικού προϊόντος, είναι ήδη υποχρεωτικές για ορισμένα τρόφιμα που πωλούνται στην ΕΕ, όπως το μη μεταποιημένο βόειο κρέας, τα πουλερικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αυγά, το μέλι, το κρασί και το ελαιόλαδο.

Σε ανακοίνωσή της DeutschEnglishfrançais , η Επιτροπή αναφέρει ότι θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των μεταποιητών και των εμπόρων λιανικής πώλησης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός της προέλευσης των συστατικών των μεταποιημένων τροφίμων.

Στην ΕΕ ισχύουν ορισμένες από τις αυστηρότερες παγκοσμίως απαιτήσεις για τη γεωργική παραγωγή. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές αμφισβητούν την ποιότητα προϊόντων προέλευσης τρίτων χωρών και, ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των διατροφικών κρίσεων που ξέσπασαν σχετικά με εισαγόμενα προϊόντα διατροφής.

Οι ευρωπαίοι αγρότες διάκεινται ευνοϊκά στη χρήση ετικετών διότι έτσι τα προϊόντα τους γίνονται ελκυστικότερα, τόσο στις αγορές της ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Πολλοί μάλιστα επιθυμούν την αναγραφή ακριβέστερων στοιχείων στις ετικέτες, όπως, της συγκεκριμένης περιοχής παραγωγής του προϊόντος.

Η ανακοίνωση προτείνει επίσης αλλαγές για να παύσει η σύγχιση που προκαλεί η χρήση πολλαπλών συστημάτων σήμανσης τροφίμων στην ΕΕ. Πράγματι, πολλές χώρες, παραγωγοί και έμποροι λιανικής πώλησης έχουν υιοθετήσει συστήματα διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΕ.

Η Επιτροπή επιθυμεί να καταργήσει το σήμα ποιότητας ΕΕ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την προστασία ονομασιών παραδοσιακών προϊόντων, καθώς μόλις 20 προϊόντα έχουν καταχωριστεί από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα, το 1992. Στα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται ένα παραδοσιακό φινλανδικό γλύκισμα, το ιταλικό τυρί μοτσαρέλα και ορισμένες βελγικές μπύρες.

Επίσης, πρόκειται να αναθεωρηθεί το σύστημα των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων καταγωγής. Στα προϊόντα που φέρουν αυτό το σήμα συγκαταλέγονται το γαλλικό τυρί καμαμπέρ Νορμανδίας, το ιταλικό προσιούτο Πάρμας, το ελληνικό ελαιόλαδο Καλαμάτας, το σκοτσέζικο μοσχαρίσιο κρέας και το γερμανικό λουκάνικο bratwurst της Νιρεμβέργης.

Εν τω μεταξύ, βρίσκεται στα σκαριά και η καθιέρωση ευρωπαϊκού σήματος βιολογικών προϊόντων, το οποίο από το 2010 θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που πωλούνται στην ΕΕ.

Δημιούργησε το νέο λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι