Навигационна пътека

Преразглеждане на етикетите на храните - 29/05/2009

Шунка, салами и наденички с етикети© EC

В едно не толкова далечно бъдеще европейците ще купуват хляб, знаейки откъде е дошло брашното за него.

ЕС обмисля разширяване на употребата на етикетите на храните English, така че те да посочват къде е отгледан продуктът. Стъпката е в резултат на европейско допитване относно качеството на храните. Земеделски стопани, производители и потребители изразиха силна подкрепа за по-широко използване на указващи мястото на отглеждане етикети.

Подобни етикети посочват страната, в която съставките на продукта са произведени, а не къде е бил създаден той. Те вече са задължителни за някои продавани в ЕС храни, сред които са говеждото и птичето месо, плодовете, зеленчуците, яйцата, медът, виното и зехтинът.

В съобщение, в което представя своята позиция DeutschEnglishfrançais , Комисията заявява, че ще вземе предвид опасенията на представителите на преработващия сектор и търговията на дребно, които се притесняват, че ще имат трудности с проследяването на произхода на съставките на произвежданите храни.

ЕС има едни от най-строгите изисквания към селскостопанското производство в целия свят. Много потребители обаче подлагат на съмнение качеството на продукти, произведени извън ЕС, особено след няколкото тревожни случая, свързани с внесени храни, през последните години.

Европейските земеделски стопани харесват идеята за етикетите, защото те правят техните продукти по-привлекателни, както в ЕС, така и на световния пазар. Много от тях искат етикетите да са дори още по-прецизни и да посочват конкретния регион, където е бил отгледан продуктът.

Документът съдържа и призиви за промени с цел премахване на объркването, причинено от изобилието на други видове етикети на храните в ЕС. Много страни, производители и търговци са възприели схеми, които са различни от тези, използвани в ЕС.

Комисията иска да премахне етикета на ЕС за идентифициране и защита на названията на традиционни продукти. От стартирането на схемата през 1992 г. досега са регистрирани само 20 такива названия. Сред тях са традиционни финландски пирожки, сиренето моцарела, произвеждано по италианската традиция, и някои белгийски бири.

Етикетите на ЕС, които се отнасят до географския произход на продуктите, също ще бъдат преразгледани. Продукти, които носят това лого, са например сиренето „Камамбер“ от нормандския регион във Франция; шунката (прошуто) от Парма, Италия; зехтинът от Каламата, Гърция; шотландското говеждо месо от Обединеното кралство и братвурстът от Нюрнберг, Германия.

В същото време се разработва лого на ЕС за биологични храни. От 2010 г. то ще бъде задължително за всички продукти, продавани като биологични в ЕС.

Помогнете на ЕС да създаде лого за биологични храни

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки