Navigacijska pot

SOS za ribištvo EU - 23/04/2009

Evropska komisija poziva k nujni reformi ribištva EU.

Smo leta 2020 in ribiška industrija uspeva. Prelov rib je le še oddaljen spomin. Skoraj vsi evropski staleži rib so obnovljeni in v obalnih območjih se lahko mladi ponovno z veseljem odločajo za poklic ribiča.

Tako se začne poročilo EU o prihodnosti evropskega ribištva English. V nadaljevanju pa kmalu postane jasno, da je ta vizija daleč od stvarnosti. Da bi jo EU lahko uresničila, bo morala temeljito spremeniti svojo politiko.

Poročilo je prvi korak k radikalno drugačnemu pristopu. V naslednjih mesecih se bo Komisija posvetovala z vsemi, ki jim je ta industrija pomembna, da bi lahko nato oblikovala nov načrt.

„Ne želimo zgolj še ene reforme,“ je dejal komisar za ribištvo in pomorske zadeve Joe Borg. „Pod vprašaj smo postavili celo temelje zdajšnje politike in ničesar ne bomo izpustili.“

Sicer je bil naslednji pregled zdajšnje politike danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska - zadnji pregled je bil leta 2002 - predviden šele leta 2012, toda stanje v ribištvu je tako kritično, da ne smemo več čakati.

Skoraj 88 % evropskih staležev rib je prelovljenih – v primerjavi s samo 25 % svetovnih. Skoraj vsaka tretja riba se ne more normalno razmnoževati, ker je stalež izčrpan. V Severnem morju ulovijo na primer 90 % trske pred drstenjem.

Zato ni presenetljivo, da Evropa (ki je poleg Kitajske največja svetovna ribiška sila) uvaža dve tretjini potrebne količine rib.

Glavna težava je v tem, da je še vedno preveč ribiških plovil za premajhno količino rib. Evropska flota - približno 88 000 plovil različnih velikosti in zmogljivosti – se je v zadnjih letih zmanjšala, vendar ima zmanjšanje le malo vpliva, ker so zaradi napredne tehnologije plovila učinkovitejša. Potrebna so nadaljnja zmanjšanja, da bi lahko obnovili staleže in gospodarstvo.

Poročilo tudi poudarja vlogo subvencij, ki so jih vlade držav članic namenjale ribiški industriji, saj so spodbujale še večji prelov.

EU redno določa kvote na ulov rib, vendar se morja še vedno niso napolnila z ribami. Kvote tudi niso priljubljene. Nedavno so francoski ribiči postavili blokado pred več pristanišči v Rokavskem zalivu in protestirali proti kvotam za morskega lista in trsko.

Ribiška industrija je pomemben vir zaposlovanja, vendar je večina delovnih mest v predelavi, pakiranju in drugih neribiških dejavnostih. Samo približno 190 000 ljudi je zdaj zaposlenih neposredno v ribolovu.

Več o ribiški politiki EU danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave