Cale de navigare

Resursele piscicole ale Europei, în pericol! - 23/04/2009

Comisia Europeană solicită sprijin pentru reformarea politicii comune în domeniul pescuitului

Suntem în anul 2020. Sectorul pescuitului se află într-o perioadă de maximă dezvoltare. Epoca pescuitului agresiv este de domeniul trecutului. Aproape toate stocurile de peşte din Europa s-au refăcut, iar populaţia tânără din zonele de coastă şi-a reluat vechiul obicei de a considera pescuitul un mod plăcut de a-şi câştiga existenţa.

Acestea sunt cuvintele cu care începe raportul Comisiei privind viitorul Europei în materie de pescuit English . Însă documentul nu întârzie să clarifice că această viziune este departe de realitate. Pentru a o face posibilă, este necesar ca politica UE să se schimbe în mod semnificativ.

Raportul constituie un prim pas către ceea ce se doreşte a fi o abordare complet diferită. În lunile care urmează, Comisia va solicita opiniile tuturor celor interesaţi de acest sector, pentru a elabora un nou plan.

Joe Borg, comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, a declarat: „Nu ne dorim doar o nouă reformă. Punem sub semnul întrebării chiar şi fundamentele politicii actuale şi nu trebuie să lăsăm deoparte nici un aspect.”

În mod normal, după ce a făcut obiectul unor ajustări în 2002, actuala politică danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska nu ar mai fi trebuit să fie revizuită până în 2012. Însă situaţia a devenit prea gravă pentru a mai putea aştepta.

Deja 88% din stocurile de peşte din Europa sunt supraexploatate, comparativ cu doar 25% la scară mondială. Aproape un peşte din trei nu se poate reproduce în ritm normal deoarece populaţia piscicolă din aceeaşi specie aproape că s-a epuizat. De exemplu, în Marea Nordului, 90% din capturile de cod au loc înainte ca peştii să îşi depună icrele.

Astfel se poate explica de ce Europa, a doua putere din lume în materie de pescuit după China, se află în situaţia de a importa două treimi din necesarul de peşte.

Principala problemă constă în faptul că există încă prea multe nave de pescuit, care „aleargă” după prea puţin peşte. Flota europeană de pescuit, formată din aproximativ 88 000 de nave de diverse dimensiuni şi capacităţi, s-a micşorat în ultimii ani, însă acest lucru nu are un efect semnificativ deoarece progresele tehnologice conduc la construirea unor nave mai eficiente. Pentru refacerea stocurilor şi asigurarea viabilităţii economice, sunt necesare transformări mai profunde.

De asemenea, subvenţiile considerabile pe care guvernele le acordă acestui sector au stimulat pescuitul excesiv, se arată în raport.

UE fixează cote pentru capturi însă, pe lângă faptul că nu este văzută cu ochi buni, această măsură nu a condus la repopularea mărilor. Pescarii francezi au blocat, de curând, mai multe porturi din Canalul Mânecii, în semn de protest faţă de cotele impuse pentru pescuitul limbii de mare şi al codului.

Sectorul pescuitului rămâne o importantă sursă de locuri de muncă, dar majoritatea acestora presupun desfăşurarea unor activităţi care nu au legătură cu pescuitul, cum ar fi prelucrarea şi ambalarea. În realitate, numărul celor care sunt agrenaţi efectiv în activitatea de pescuit este de 190 000.

Mai multe despre politica europeană în domeniul pescuitului danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile