Navigointipolku

EU:n kalakannat vaarassa ehtyä - 23/04/2009

Ehdota komissiolle, miten kalastuspolitiikkaa olisi muutettava kalastuselinkeinon pelastamiseksi.

On vuosi 2020, ja kalastus kukoistaa EU:ssa. Hillitön liikakalastus on taakse jäänyttä elämää. Euroopassa lähes kaikki kalakannat ovat elpyneet, ja rannikkoseutujen nuoriso on jälleen alkanut pitää kalastusta houkuttelevana elinkeinona.

Näin alkaa EU:n raportti Euroopan kalastusalan tulevaisuudesta English. Raportissa tehdään hetimiten selväksi, että tämä tulevaisuudenkuva on kaukana todellisuudesta. Jotta se voisi toteutua, EU:n kalastuspolitiikan kurssia on muutettava.

Komission tavoitteena on muuttaa politiikkaa perusteellisesti, ja raportti on ensimmäinen askel uuteen suuntaan. Muutosten pohjaksi komissio haluaa kuulla lähikuukausina kaikkia tahoja, jotka tuntevat kiinnostusta kalastuselinkeinoa kohtaan.

"Pelkkä uudistus ei tällä kertaa riitä. Tämänhetkinen kalastuspolitiikka on kyseenalaistettava perin pohjin, eikä yhtään kiveä pidä jättää kääntämättä", toteaa EU:n kalastuskomissaari Joe Borg.

Normaaliaikataulun mukaan nykyistä kalastuspolitiikkaa, jota uudistettiin viimeksi vuonna 2002, olisi määrä arvioida vasta vuonna 2012. Tilanne on kuitenkin kehittynyt niin huolestuttavaan suuntaan, että toimiin on ryhdyttävä nopeammin.

Jo 88 prosenttia Euroopan kalakannoista on liikakalastettuja, vaikka maailmanlaajuinen keskiarvo 25 on prosenttia. Lähes kolmannes kaloista ei voi lisääntyä tavanomaista tahtia, koska sukukypsä populaatio on liian pieni. Esimerkiksi Pohjanmerellä 90 prosenttia turskasta pyydetään ennen sukukypsää ikää.

Tämä selittää, miksi EU, joka on Kiinan jälkeen maailman suurin kalastusmahti, joutuu tuomaan kaksi kolmannesta käyttämästään kalasta.

Suurin syy on se, että EU:n vesillä on liikaa aluksia pyytämässä kalaa, jota on liian vähän. EU:n kalastuslaivastoon kuuluu nykyään 88 000 kooltaan ja pyyntikapasiteetiltaan eri suuruista alusta. Alusten määrä on viime vuosina pienentynyt, mutta kalakantoihin sillä ei ole ollut juurikaan vaikutusta, koska tekniikan kehittyessä alukset ovat entistä tehokkaampia. Aluksia on vähennettävä lisää, jotta kalakannat voivat elpyä ja alan taloudellinen kannattavuus säilyy.

Raportissa käsitellään myös kalastusalan suuria valtiontukia, jotka ovat edistäneet liikakalastusta.

EU on asettanut kalastuskiintiöitä, mutta kalakantojen tilanne ei ole niiden avulla parantunut. Kiintiöt ovat myös herättäneet kovaa vastustusta. Vastikään esimerkiksi ranskalaiskalastajat protestoivat merianturan ja turskan kiintiöitä vastaan saartamalla useita Englannin kanaalin satamia.

Kalastusala on tärkeä työllistäjä, mutta enin osa työntekijöistä toimii muissa kuin kalastukseen liittyvissä tehtävissä, esimerkiksi kalanjalostuksessa ja pakkaustyössä. Varsinainen kalanpyynti työllistää EU:ssa nykyisin vain noin 190 000 henkeä.

Lisätietoa EU:n kalastuspolitiikasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä