Διαδρομή πλοήγησης

Συναγερμός για την ευρωπαϊκή αλιεία - 23/04/2009

Η Επιτροπή ζητά βοήθεια για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αλιείας.

Βρισκόμαστε στο έτος 2020 και ο αλιευτικός κλάδος είναι σε πλήρη άνθηση. Η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση ανήκει πια στο παρελθόν. Όλοι σχεδόν οι αλιευτικοί πόροι της Ευρώπης έχουν αποκατασταθεί, ενώ στις παραλίες νέοι άνθρωποι απασχολούνται ξανά στην αλιεία, την οποία θεωρούν ιδιαίτερα προσοδοφόρο επάγγελμα.

Έτσι αρχίζει η έκθεση της ΕΕ για το μέλλον της αλιείας στην Ευρώπη English, σπεύδει όμως να επισημάνει ότι το όραμα αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και για να μπορέσει να υλοποιηθεί, θα πρέπει η ΕΕ να αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική της.

Η έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση μιας ριζικά διαφορετικής προσέγγισης. Τους προσεχείς μήνες η Επιτροπή θα ζητήσει τη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων του κλάδου προκειμένου να καταρτίσει ένα νέο σχέδιο.

“Δεν πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση,” δήλωσε ο Επίτροπος αλιείας Τζο Μποργκ. “Αυτό που επιδιώκουμε είναι να θέσουμε ερωτήματα ακόμα και για τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η σημερινή πολιτική και να εξετάσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα.”

Η σημερινή πολιτική - της οποίας η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2002 - δεν θα έπρεπε κανονικά να επανεξεταστεί έως το 2012. Όμως, η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή που δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε.

Ήδη υπεραλιεύεται το 88% των ευρωπαϊκών αλιευτικών πόρων, έναντι ποσοστού μόνο 25% παγκοσμίως. Ένα σχεδόν στα τρία ψάρια δεν μπορεί να αναπαραχθεί κανονικά εξαιτίας της υπερβολικής μείωσης του γεννήτορα πληθυσμού. Στη Βόρεια Θάλασσα, για παράδειγμα, το 90% του μπακαλιάρου ψαρεύεται προτού καν ωοτοκήσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη - η μεγαλύτερη αλιευτική δύναμη στον κόσμο μετά την Κίνα - εισάγει σήμερα τα δύο τρίτα των ψαριών της.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά αλιευτικά σκάφη σε σχέση με τα διαθέσιμα αλιευτικά αποθέματα. Ο ευρωπαϊκός στόλος - 88.000 περίπου σκάφη διαφόρων μεγεθών και αλιευτικών ικανοτήτων - συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά οι μειώσεις αυτές απέδωσαν ελάχιστα αποτελέσματα δεδομένου ότι χάρη στην τεχνολογική πρόοδο η αλιευτική ικανότητα των πλοίων αυξάνεται. Απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις προκειμένου να αποκατασταθούν τα αποθέματα και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα.

Η έκθεση δίνει επίσης έμφαση στις μεγάλες επιδοτήσεις που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίες οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη υπεραλίευση των πόρων.

Η ΕΕ επιβάλλει ποσοστώσεις στα αλιεύματα, όμως οι ποσοστώσεις αυτές απέτυχαν να αποκαταστήσουν τους θαλάσσιους πόρους και επιπλέον συναντούν την αντίδραση των ενδιαφερομένων. Πρόσφατα, Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν πολλά λιμάνια στη Μάγχη διαμαρτυρόμενοι για τις ποσοστώσεις στη γλώσσα και τον μπακαλιάρο.

Ο αλιευτικός κλάδος παραμένει σημαντική πηγή θέσεων απασχόλησης, αλλά οι περισσότερες από αυτές δημιουργούνται στη μεταποίηση, τη συσκευασία και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται άμεσα με την αλιεία. Μόνο 190.000 περίπου άτομα απασχολούνται ως ψαράδες.

Περισσότερα για την αλιευτική πολιτική της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι