Навигационна пътека

SOS! Запасите от риба в ЕС застрашително намаляват - 23/04/2009

Комисията търси помощ при реформата на рибарството на ЕС.

Годината е 2020, а рибната промишленост процъфтява. Безогледният и прекомерен риболов е част от миналото. Популациите от риба в Европа са възвърнали нормалните си нива, а младите хора от крайбрежните райони отново смятат риболова за добър начин за изкарване на прехраната.

Така започва неотдавашният доклад на ЕС за бъдещето на рибарството в Европа English. Както бързо става ясно обаче, тази картина далеч не отговаря на действителността. За да се превърне тя в реалност, ЕС трябва да промени своята политика.

Докладът е първата стъпка към един – надяваме се – радикално нов подход. През идните месеци Комисията ще потърси съвет от всички, които се интересуват живо от тази индустрия, за да подготви нов план.

„Не искаме да правим поредната реформа“, споделя комисарят по морско дело Джо Борг. „Поставяме под въпрос дори и основните тези на сегашната политика и ще разгледаме под лупа дори и най-малките детайли“.

По принцип сегашната политика danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska – преразгледана за последен път през 2002 г. – не подлежи на промяна преди 2012 г. Но положението вече е твърде нестабилно, за да се чака толкова дълго.

88 % от европейските видове риба са жертва на прекомерен улов в сравнение с едва 25 % от видовете по света. Всяка трета риба не може да се възпроизвежда нормално, защото родителската популация е прекалено намаляла. В Северно море например 90 % от треските се улавят, преди да могат да хвърлят хайвера си.

Това обяснява защо Европа – втората по големина риболовна сила в света след Китай – днес внася две трети от своята риба.

Основният проблем е, че твърде много риболовни кораби преследват твърде малко на брой риби. Европейската флота – около 88 000 различни по размер и капацитет съдове – се е смалила през последните години, но от друга страна развитието на технологиите е засилило нейната ефективност. Необходими са по-сериозни ограничения, ако искаме да възстановим запасите от риба и да гарантираме рентабилността на отрасъла.

В доклада се обръща внимание и на високите държавни субсидии за рибарство, които допълнително стимулират прекомерния улов.

ЕС е определил квоти за улова, но те не са особено популярни и досега не са успели да попълнят рибните запаси. Неотдавна например френски рибари блокираха няколко пристанища в Ламанша в израз на протест срещу квотите за улов на треска и писия.

Рибната промишленост продължава да е важен източник на работа, но повечето работни места са в преработването, опаковането и други области, несвързани с риболова. Само около 190 000 души днес са пряко заети с ловене на риба.

Още за политиката на ЕС за рибарство danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки