Sökväg

EU-tjänstemän skickas ut på fältet - 18/03/2009

En bonde som utfodrar kor © EC

EU redogör för sina framsteg när det gäller att förenkla jordbruksreglerna.

EU:s jordbruksansvariga tjänstemän ska snart skickas ut på fältet. Från och med nästa år ska deras utbildning också omfatta praktik på en bondgård.

De styrande anses ibland ha tappat kontakten med dem som de styr över. Genom att praktisera på en bondgård ska tjänstemännen lära sig mer om böndernas vardag. Tanken är att programmet ska leda till en smartare jordbrukspolitik. Tjänstemännen ska också få lära sig att använda ett klart myndighetsspråk.

Detta framgår av en rapport, där kommissionen redogör för sitt arbete med att göra jordbruksreglerna tydligare, begripligare och mindre besvärliga för jordbrukarna.

Ingen kan förneka att EU:s jordbrukspolitik är komplicerad. Jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel beskrev det en gång som att gå in i en ”stor och djup skog” utan ordentlig karta. Det var i oktober 2006, i samband med att kommissionen inledde sin handlingsplan för att minska byråkratin DeutschEnglishfrançais för jordbrukare.

Nu – drygt två år senare – har man kommit en bra bit på vägen och hoppas att bönderna ska kunna spara flera hundra miljoner euro på de förenklade reglerna. Senast 2012 vill EU ha uppnått sitt mål att minska administrationen med minst 25 %.

I rapporten redogörs för vad man hittills har uppnått. Hundratals föråldrade lagar har tagits bort. Andra lagar har slagits ihop till en enda. De administrativa förfarandena har stramats upp eller avskaffats. Ett bra exempel är att många produkter, framför allt grödor, numera får importeras och exporteras utan licens.

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) English har under de senaste tjugo åren reformerats i grunden – senast 2003 då EU tog bort det produktionsbundna jordbruksstödet.

Förra hösten enades EU:s ledare om att godkänna kommissionens förslag om att utöka reformen DeutschEnglishfrançais. Genom att ge jordbrukarna friheten att odla det som marknaden vill ha förväntas jordbruksordningen minska jordbrukets administrativa utgifter med 281 miljoner euro.

Enligt rapporten skulle jordbruket kunna spara ytterligare 400 miljoner euro genom att använda mer informationsteknik.

Alla tjänar på reformen. EU lägger varje år runt 55 miljarder euro på jordbruket (drygt 40 % av EU:s budget). Den nuvarande jordbruksbudgeten täcker perioden 2007–2012. Diskussionerna om nästa budgetperiod inleds i år.

Hälsokontroll av den gemensamma jordbrukspolitiken DeutschEnglishfrançais

 

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar