Navigacijska pot

Uradnike EU čaka praksa na kmetiji - 18/03/2009

Kmet pri krmljenju krav © EC

Poročilo EU o napredku pri poenostavitvi kmetijskih predpisov.

Uradnike EU s področja kmetijstva čaka stik z resničnostjo, saj naj bi z naslednjim letom del izpopolnjevanja opravili tudi na kmetiji.

Pri načrtovalcih politike in zakonov se včasih zdi, da so zgubili stik z vsakdanjim življenjem in razmerami. To naj bi se zdaj spremenilo: praktični del izpopolnjevanja jim bo omogočil spoznati resničnost kmečkega življenja in posledično pripraviti boljše politične usmeritve. Komisija tudi razmišlja, da bi uvedla izobraževanje o tem, kako pisati pravna besedila brez politične latovščine.

To so nekateri poudarki iz poročila Komisije o prizadevanjih za preglednejše, razumljivejše in manj obremenjujoče kmetijske predpise.

Kmetijska politika EU je seveda zapletena zadeva. Komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel jo je primerjala z „velikim temnim gozdom“, za katerega ni pravega zemljevida, ko je Komisija oktobra 2006 uvedla akcijski načrt o zmanjšanju birokracije DeutschEnglishfrançais za kmete.

Po več kot dveh letih je opaziti precejšnje spremembe, ki bodo kmetom prihranile na stotine milijonov evrov upravnih stroškov. Po napovedih iz poročila naj bi EU uresničila svoj cilj in do leta 2012 zmanjšala upravno obremenitev za najmanj 25 %.

Poročilo prinaša tudi pregled opravljenjega dela. Tako so na primer črtali na stotine zastarelih predpisov, veliko so jih združili v eno samo besedilo. Upravni postopki so postali enostavnejši, nekatere so ukinili. Če navedemo najzgovornejši primer – zdaj lahko brez dovoljenja uvažajo in izvažajo veliko več izdelkov, v glavnem žita.

Skupna kmetijska politika English je v zadnjih dveh desetletjih doživela več reform, zadnjo leta 2003, ko je EU odpravila pomoč kmetom, ki je bila vezana na njihovo proizvodnjo.

Voditelji EU so lansko jesen potrdili predlog Komisije o nadaljnji reformi DeutschEnglishfrançais. Kmetje bodo tako imeli več prostosti pri prilagajanju svoje proizvodnje potrebam trga, celoten sektor pa naj bi prihranil 281 milijonov EUR upravnih stroškov.

Po poročilu bi boljša uporaba informacijske tehnologije lahko prinesla še dodatnih 400 milijonov EUR prihranka.

Prihranila bi tudi EU, saj kmetijstvu vsako leto nameni okoli 55 milijard EUR proračunskih sredstev (približno 40 % proračuna EU). Sedanji kmetijski proračun velja za obdobje 2007-2012, pogovori o naslednjem proračunskem obdobju se bodo začeli letos.

Pregled skupne kmetijske politike DeutschEnglishfrançais.

 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave