Kruimelpad

EU-ambtenaren op de boerderij - 18/03/2009

Een boer voedert zijn koeien © EC

EU meldt vooruitgang bij inspanningen voor vereenvoudiging landbouwregels.

Er staat de EU-landbouwambtenaren een confrontatie met de werkelijkheid te wachten. Vanaf volgend jaar zal een stage op een boerderij deel uitmaken van hun training.

Er wordt vaak gedacht dat de mensen die de regels maken ver af staan van de degenen voor wie die regels bedoeld zijn. Met het programma "Ervaring oogsten" hoopt men de ambtenaren meer inzicht te geven in het reilen en zeilen van een boerderij, om zo te komen tot intelligenter landbouwbeleid. Ook overweegt de Commissie om ambtenaren les te geven in het schrijven van jargon-vrije wetteksten.

Al deze maatregelen staan in een Commissieverslag over initiatieven die de EU-landbouwregels niet alleen transparanter en begrijpelijker, maar ook minder belastend voor de boeren moeten maken.

Niemand kan ontkennen dat het EU-landbouwbeleid ingewikkeld is. EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel beschreef het al eens als een "groot, donker bos" waarvan geen duidelijke kaart bestaat. Die uitspraak deed ze in oktober 2006 toen de Commissie een actieplan DeutschEnglishfrançais presenteerde om de bureaucratie voor boeren te verminderen.

Bijna twee jaar later is er flinke vooruitgang geboekt, onder meer met een aantal veranderingen die boeren honderden miljoenen euro's aan administratiekosten zullen besparen. Vooruitblikkend stelt het verslag dat de EU het hoofddoel, een vermindering van tenminste 25% in de administratieve last, in 2012 zal halen.

Daarnaast geeft het verslag een overzicht van wat er tot nu toe bereikt is. Zo zijn honderden verouderde wetten geschrapt en zijn andere samengevoegd in één enkele tekst. Ook veel administratieve procedures zijn vereenvoudigd en een aantal zelfs geschrapt. Een goed voorbeeld daarvan is dat nu veel meer producten, voornamelijk graansoorten, zonder vergunning mogen worden ingevoerd.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) English heeft in de afgelopen twintig jaar diepgaande hervormingen ondergaan, bijvoorbeeld nog in 2003 toen de EU de productiegebonden landbouwsteun afschafte.

Eind vorig jaar bereikten EU-leiders overeenstemming over voorstellen van de Commissie om de hervormingen uit te breiden DeutschEnglishfrançais. Door boeren vrijer te laten produceren wat de markt vraagt, is de verwachting dat deze regeling de landbouwsector zo'n 281 miljoen euro aan administratiekosten zal besparen.

Volgens het verslag van de Commissie zou daarnaast door een betere toepassing van informatietechnologie nog eens 400 miljoen euro bespaard kunnen worden.

Deze maatregelen zouden ook voor de EU een grote besparing opleveren, aangezien per jaar ongeveer 55 miljard euro (zo'n 40% van het EU-budget) aan landbouw wordt besteed. Het huidige landbouwbudget dekt de periode 2007-2012, terwijl men nog dit jaar met gesprekken over het volgende budget zal beginnen.

Gezondheidscontrole van het GLB DeutschEnglishfrançais

 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links