Navigációs útvonal

Uniós tisztviselők a gazdaságokban - 18/03/2009

Teheneket etető gazda © EB

Egy rövidesen megjelenő uniós jelentés szerint jól halad a mezőgazdasági politika egyszerűsítése.

A mezőgazdasági szakpolitikán dolgozó uniós tisztviselők számára eljött az idő, hogy jobban megismerkedjenek a valósággal – 2010-től munkahelyi képzésük során agrárgazdaságokba is ellátogatnak majd.

Gyakori az a vélemény, amely szerint a jogalkotók elveszítették a kapcsolatot a való világgal, amelynek szabályozásában pedig tevékeny szerepet vállalnak. A gazdaságok valóságába történő betekintés célja, hogy a tisztviselők jobban megismerjék a gazdaságok mindennapi életét, és így megfelelőbb szakpolitikai intézkedéseket dolgozzanak ki. A Bizottság emellett azt tervezi, hogy továbbképzést nyújt dolgozóinak a zsargonmentes jogi szövegek megfogalmazásának módszereiről is.

Az ezeket az intézkedéseket ismertető bizottsági jelentés témája azon fellépés-sorozat vizsgálata, amely az uniós mezőgazdasági jogszabályokat átláthatóbbá és érthetőbbé kívánja tenni és amely csökkentené a gazdák költségeit.

Az uniós agrárpolitika bonyolultságához nem fér kétség. A mezőgazdaságért felelős európai biztos, Mariann Fischer Boel a közös agrárpolitikát „sűrű, mély erdőként” jellemezte, amelyről nincs részletes térképünk. Ez a kijelentés 2006 októberében, a gazdák bürokratikus terheinek csökkentését célzó cselekvési terv DeutschEnglishfrançais útnak indításakor hangzott el.

Több mint két évvel az eset után megállapíthatjuk, hogy eddigiek folyamán jelentős előrehaladást sikerült elérni: a változások a tervek szerint több száz millió eurós adminisztratív megtakarítást eredményezhetnek a gazdák számára. A jelentés szerint az Unió teljesíteni tudja azt a célkitűzését, hogy 2012-re az adminisztratív terheket legalább huszonöt százalékkal csökkentse.

A bizottsági dokumentum áttekinti az eddig elért eredményeket is: az Unió az elavult jogszabályok százait helyezte hatályon kívül vagy foglalta egységes szerkezetbe, számos adminisztratív eljárást egyszerűsített, néhányat pedig megszüntetett. Hogy csak egy példát említsünk a sok közül: az egyszerűsítés eredményeként ma már sokkal több terméket (főként gabonanövényeket) lehet engedély nélkül az Unió tagállamaiba importálni, illetve külföldre kivinni.

A közös agrárpolitika (KAP) English az elmúlt két évtizedben átfogó reformfolyamaton ment keresztül. A legutóbbi reformra 2003-ban került sor, amikor az EU eltörölte a termelés mértékétől függő támogatásokat.

Az uniós döntéshozók a reform kiterjesztése érdekében DeutschEnglishfrançais 2008 őszén bizottsági javaslat elfogadásáról állapodtak meg. Az ágazat így várhatóan 281 millió eurót takaríthat meg az adminisztratív költségeken azáltal, hogy a gazdák a piaci kereslet alapján szabadabban dönthetik el, mit termelnek.

A jelentés szerint az információs technológia megfelelőbb használata további 400 millió euró megtakarítást jelenthet.

Ezek a változások az uniós költségvetésnek is előnyére válnának, hiszen az EU körülbelül 55 milliárd eurót költ az agrárpolitikára, ami a költségvetés mintegy 40%-nak felel meg. A jelenlegi agrárköltségvetés a 2007–2013-as időszakra szól. Az uniós politikusok az idén kezdik meg az új költségvetési időszak megvitatását.

A KAP áttekintése DeutschEnglishfrançais

 

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek