Διαδρομή πλοήγησης

Υπάλληλοι της EE στο αγρόκτημα - 18/03/2009

Κτηνοτρόφος ταΐζει αγελάδες © EC

Οι πρωτοβουλίες της Ένωσης για απλούστευση των γεωργικών ρυθμίσεων σημειώνουν επιτυχία.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα έρχονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Από τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης, θα εργάζονται για κάποιο διάστημα σε αγρόκτημα.

Οι υπάλληλοι που εκπονούν νομοθετικές ρυθμίσεις από τα γραφεία τους θεωρείται ότι πολλές φορές αγνοούν την πραγματικότητα που ισχύει στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Το πρόγραμμα συγκέντρωσης εμπειριών στοχεύει στην εμβάθυνση των γνώσεων των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες σε ένα αγρόκτημα και, επομένως, στη χάραξη ευφυέστερων πολιτικών. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της στο πώς να συντάσσουν νομικά κείμενα σε απλή γλώσσα.

Τα μέτρα επισημαίνονται σε έκθεση της Επιτροπής για τη θέσπιση διαφανέστερων και περισσότερο κατανοητών γεωργικών ρυθμίσεων οι οποίες θα δημιουργούν λιγότερα προβλήματα στους αγρότες.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η γεωργική πολιτική της ΕΕ είναι πολύπλοκη. Η Επίτροπος Γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, την περιέγραψε κάποτε ως ένα "πυκνό, αχανές δάσος" για το οποίο δεν υπάρχει κανένας χάρτης. Ήταν τον Οκτώβριο 2006, όταν η Επιτροπή εγκαινίασε σχέδιο δράσης για τη μείωση της γραφειοκρατίας DeutschEnglishfrançais για τους αγρότες.

Σήμερα, μετά από δύο και πλέον χρόνια, έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και έχουν επέλθει αλλαγές που υπόσχονται να βοηθήσουν τους αγρότες να εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλουν για διοικητικά έξοδα. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Ένωση θα επιτύχει το στόχο μείωσης του διοικητικού φόρτου κατά 25% τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Επίσης, περιέχει επισκόπηση των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες ξεπερασμένοι νόμοι έχουν ήδη καταργηθεί ενώ άλλοι ενσωματώθηκαν σε ενοποιημένα κείμενα. Διάφορες διοικητικές διαδικασίες εκσυγχρονίστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργήθηκαν. Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα, κυρίως δημητριακά, μπορούν σήμερα να εισαχθούν και να εξαχθούν χωρίς άδεια.

Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) English έχει υποστεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πλέον πρόσφατη πραγματοποιήθηκε το 2003, όταν η Ένωση κατάργησε τις γεωργικές ενισχύσεις που βασίζονταν στην παραγωγή.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν να υποβληθούν προτάσεις της Επιτροπής για επέκταση της μεταρρύθμισης. DeutschEnglishfrançais Με το νέο σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει στους γεωργούς μεγαλύτερη ελευθερία να καλλιεργούν ό,τι θέλει η αγορά, αναμένεται ότι ο κλάδος θα εξοικονομήσει 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, καλύτερη χρήση της τεχνολογίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοικονομήσει χρήματα καθώς ξοδεύει γύρω στα 55 δις ευρώ το χρόνο (το 40% περίπου του προϋπολογισμού της ΕΕ) για τη γεωργική πολιτική. Ο ισχύων προϋπολογισμός για τη γεωργία καλύπτει την περίοδο 2007-2012 και οι συζητήσεις για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης θα αρχίσουν εντός του έτους.

"Τσεκ απ" της ΚΓΠ DeutschEnglishfrançais.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι