Navigacijska pot

Spremembe v kmetijstvu - 19/11/2008

Z novimi pravili EU se bodo lahko kmetje bolje odzvali na povpraševanje.

Prvič po mnogih letih evropski ministri za kmetijstvo ne bodo razpravljali o tem, kako zmanjšati proizvodnjo hrane, temveč o tem, kako jo povečati. Ta teden bodo odločali o posodobitvi kmetijske politike.

Veliko se je spremenilo od dni, ko so nastajala „jezera vina“ in „gore masla“ in so se zaradi prevelike proizvodnje zniževale cene, mnogi kmetje pa so bili odvisni od sredstev EU.

Danes cene hrane skokovito naraščajo, kmetje po vsem svetu pa si prizadevajo zadostiti vedno večjemu svetovnemu povpraševanju. Ukrepi EU naj bi kmetom pomagali povečati izvoz.

Ministri bodo obravnavali različne predlagane spremembe DeutschEnglishfrançais , med njimi zmanjšanje pomoči kmetom, odpravo pravil o prahi in postopno odpravo mlečnih kvot. Tudi tokratna reforma želi kmetom pomagati pri odzivu na večje povpraševanje in spopadu z novimi izzivi, kot so podnebne spremembe, gospodarjenje z vodami, biotska raznovrstnost in povpraševanje po biogorivih.

Skupna kmetijska politika (SKP DeutschEnglishfrançais ) je v zadnjih dveh desetletjih doživela večje reforme. Z zadnjo reformo leta 2003 je EU odpravila pomoč za pridelavo, zaradi katere so kmetje proizvajali več, kot so lahko prodali. Po novem programu bodo kmetje še vedno prejemali podporo, vendar se bodo lahko svobodneje odločali za pridelavo v skladu s potrebami trga. V zameno bodo morali spoštovati standarde varstva okolja, dobrega počutja živali in kakovosti živil.

Komisija želi tako prihranjen denar preusmeriti v razvoj podeželja. Reforma bo dobrodošla v 12 novih državah članicah EU, ki so morale v času od pridružitve zelo hitro posodobiti svoj kmetijski sektor.

S skupno kmetijsko politiko je EU želela kmetom omogočiti primeren življenjski standard, zagotoviti dovolj hrane za zmerno ceno in ohraniti evropsko podeželsko dediščino. Izvajanje skupne kmetijske politike stane približno 55 milijard EUR na leto, kar je 40 % proračuna EU. V kmetijstvu EU je zaposleno 5 % delovnega prebivalstva.

Letos so se cene hrane DeutschEnglishfrançais nenadoma zelo povečale, kar je v mnogih državah povzročilo proteste. Na razvijajočih se trgih, kot sta Kitajska in Indija, se povečuje povpraševanje, zato bodo po pričakovanjih cene hrane še naprej visoke.

Pregled SKP – Pogosta vprašanja English .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave