Kruimelpad

Anders boeren - 19/11/2008

Nieuwe EU-regels laten boeren vrijer om in te spelen op de vraag.

Voor het eerst in jaren bespreken de landbouwministers deze week hoe zij de voedselproductie kunnen opvoeren, niet hoe ze te verlagen.

Er is heel wat veranderd sinds de tijd van wijnmeren en boterbergen, toen chronische overproductie de prijzen naar beneden dreef en veel landbouwers afhankelijk maakte van EU-uitkeringen.

Tegenwoordig rijzen de voedselprijzen de pan uit en hebben boeren over de hele wereld de grootste moeite om de stijgende vraag bij te benen. EU-regels zouden de Europese landbouw moeten helpen daarop in te spelen met een hogere export.

De ministers zullen het hebben over allerlei voorgestelde wijzigingen DeutschEnglishfrançais , waaronder vermindering van steun, het schrappen van verplichtingen tot braaklegging en de geleidelijke afschaffing van melkquota. Net zoals bij eerdere hervormingen, is het ook nu de bedoeling dat boeren vrijer kunnen inspelen op de stijgende vraag en op nieuwe uitdagingen, zoals klimaatverandering, watermanagement, biodiversiteit en biobrandstoffen.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU (GLB DeutschEnglishfrançais ) is in de voorbije twintig jaar ingrijpend gewijzigd. De laatste grote verandering was in 2003, toen de EU de productiegebonden steun afschafte, omdat die landbouwers aanzette meer te produceren dan ze konden verkopen. Volgens de nieuwe regeling zou het inkomen van boeren nog worden ondersteund, maar zij zouden vrijer zijn om te produceren wat de markt wil. In ruil moeten zij beantwoorden aan normen op het gebied van milieubescherming, dierenwelzijn en voedselkwaliteit.

De EU wil het bespaarde geld besteden aan plattelandsontwikkeling. Dat zou goed van pas komen in de 12 nieuwe EU-landen, die hun landbouwsector na de toetreding heel snel hebben moeten moderniseren.

Het GLB werd ingevoerd om boeren een aanvaardbare levensstandaard te geven, voldoende voedsel tegen eerlijke prijzen te garanderen en het landschappelijk erfgoed van Europa te bewaren. Het kost ongeveer 55 miljard euro per jaar, 40% van de EU-begroting. Ongeveer 5% van de actieve bevolking van de EU werkt in de landbouwsector.

Dit jaar zijn de voedselprijzen DeutschEnglishfrançais in de hele wereld pijlsnel gestegen, wat in vele landen tot protesten heeft geleid. De stijgende vraag in groeilanden zoals China en India zal de prijzen wellicht nog een hele tijd hoog houden.

Check-up van het GLB – FAQ English .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links