Navigációs útvonal

Újra reflektorfényben az agrárpolitika - 19/11/2008

Az EU új szabályokat tervez, melyek lehetővé teszik a gazdálkodóknak, hogy a kereslethez igazítsák a termelést.

Hosszú évek óta először fordul elő, hogy az EU mezőgazdasági miniszterei az e héten tartandó ülésükön az élelmiszertermelés fellendítésének lehetőségeiről, és nem annak visszaszorításáról tárgyalnak majd az agrárpolitika felülvizsgálata kapcsán.

Nagy változás ez azokhoz az időkhöz képest, mikor a „boráradatot” és „vajhegyeket” eredményező, tartós túltermelés letörte az árakat, a gazdálkodók pedig uniós támogatásra szorultak.

Az élelmiszerárak mára magasra szöktek, és a gazdálkodók a világ minden táján nagy erőfeszítésekkel igyekeznek tartani a lépést az egyre növekvő globális kereslettel. Az Európai Unió előírásainak segítenie kell az európai mezőgazdasági ágazatot, hogy nagyobb volumenű termékkivitellel reagálhasson az új világpiaci helyzetre.

A miniszterek több módosítási javaslatot DeutschEnglishfrançais is mérlegelni fognak, így például az agrártámogatások csökkentésének, a területpihentetési rendelkezések eltörlésének és a tejkvóták fokozatos megszüntetésének lehetőségét. A tervezett intézkedések kidolgozásakor az volt a cél, hogy a gazdálkodók nagyobb szabadságot kapjanak, miáltal igazodni tudnak a növekvő kereslethez és megfelelhetnek azoknak az új kihívásoknak, melyet az éghajlatváltozás, a vízgazdálkodás, a biodiverzitás védelme és az emelkedő bioüzemanyag-igény jelent.

Az EU közös agrárpolitikája – a KAP DeutschEnglishfrançais – jelentős reformokon ment keresztül az elmúlt húsz évben. A legutóbbi gyökeres átalakításra 2003-ban került sor, amikor is az EU megszüntette a termelésfüggő agrártámogatást. Ez a támogatás ugyanis arra ösztönözte a termelőket, hogy többet termeljenek, mint amennyit értékesíteni tudnak. A most javasolt rendszer továbbra is támogatná a gazdálkodókat, de nagyobb szabadságot biztosítana számukra ahhoz, hogy azt termesszenek, amire a piacon igény van. A gazdálkodóknak viszont tiszteletben kell tartaniuk bizonyos környezetvédelmi, állatjólléti és élelmiszer-minőségi előírásokat.

A Bizottság az új rendszernek köszönhetően megtakarítható pénzt vidékfejlesztésre kívánja fordítani. Ez jól jönne az EU 12 új tagállamában, melyeknek a csatlakozás óta igen gyors iramban kellett korszerűsíteniük mezőgazdasági ágazatukat.

A közös agrárpolitika bevezetésével az EU azt tartotta szem előtt, hogy a gazdálkodóknak elfogadható életszínvonalat biztosítson, a fogyasztókat elegendő, méltányos áron kapható élelmiszerrel lássa el, és megőrizze Európa vidéki örökségét. Mindez évente 55 milliárd eurós kiadást jelent, ami az EU költségvetésének 40%-át teszi ki. Az uniós mezőgazdasági ágazat az aktív népesség 5%-ának ad munkát.

A világpiaci élelmiszerárak DeutschEnglishfrançais idén hirtelen emelkedésnek indultak, több országban tüntetéseket váltva ki. Mivel a fejlődő piacokon, például Kínában és Indiában a kereslet továbbra is fokozódik, az árak várhatóan a közeljövőben is magasak maradnak.

A KAP állapotfelmérése – Gyakran feltett kérdések English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek