Navigointipolku

EU:n maatalouspolitiikka uusille urille - 19/11/2008

Uusien EU-sääntöjen ansiosta viljelijöiden on helpompi reagoida markkinoiden kysyntään.

EU-maiden maatalousministerit kokoontuvat tällä viikolla päättämään EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta. Ensimmäistä kertaa moniin vuosiin tavoitteena on nyt lisätä eikä vähentää elintarviketuotantoa.

Suunnanmuutos on suuri verrattuna aikoihin, jolloin voi- ja viljavuoria aiheuttanut jatkuva ylituotanto laski maataloustuotteiden hintoja ja monen viljelijän toimeentulo riippui EU:n tuesta.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet viime aikoina nopeasti, ja viljelijöiden on yhä vaikeampi vastata maailmanlaajuiseen kysyntään. Uusien sääntöjen pitäisikin helpottaa EU:n maataloustuotteiden vientiä.

Maatalousministerit käsittelevät kokouksessaan ehdotettuja muutoksia DeutschEnglishfrançais , joihin kuuluvat mm. tilatuen vähentäminen, kesannointivelvoitteesta luopuminen ja maitokiintiöiden asteittainen poistaminen. Aiempien uudistusten tavoin tavoitteena on parantaa viljelijöiden mahdollisuuksia vastata kasvavaan kysyntään ja reagoida uusiin haasteisiin, joita ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta, vesihuollon parantaminen, luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja vihreän energian – etenkin biopolttoaineiden – tuotannon lisääminen.

Yhteistä maatalouspolitiikkaa DeutschEnglishfrançais on uudistettu huomattavasti parin viime vuosikymmenen aikana. Viimeisin perusteellinen uudistus toteutettiin vuonna 2003, kun EU lakkautti tuotantomääriin sidottujen tukien järjestelmän, joka osaltaan kannusti viljelijöitä ylituotantoon. Uudessa järjestelmässä EU:n viljelijöille maksettaisiin edelleen tulotukea, mutta he voisivat vapaammin viljellä niitä tuotteita, joille on markkinoilla kysyntää. Tulotuen vastineeksi viljelijöiden on noudatettava ympäristöön, eläinten hyvinvointiin ja elintarvikkeiden laatuun liittyviä vaatimuksia.

Komissio haluaa käyttää tuotantotuen vähentämisestä kertyvät säästöt maaseudun kehittämiseen. Tämä auttaisi myös kahtatoista uusinta EU-maata, jotka ovat joutuneet uudistamaan maatalouttaan nopeasti.

EU:n maatalouspolitiikan tavoitteena on aina ollut viljelijöiden kohtuullinen elintaso ja elintarvikkeiden riittävyys ja saatavuus kohtuulliseen hintaan. Lisäksi on haluttu varmistaa maaseutuperinnön säilyminen. EU:n maatalousmenot ovat noin 55 miljardia euroa vuodessa, ja maatalouden osuus unionin budjetista on 40 %. Maatalousala työllistää EU:ssa 5 % työvoimasta.

Elintarvikkeiden hinnat DeutschEnglishfrançais ovat nousseet nopeasti tämän vuoden aikana, mikä on jo johtanut protestiaaltoon eri puolilla maailmaa. Koska elintarvikkeiden kysyntä lisääntyy edelleen Kiinan ja Intian kaltaisilla kasvavilla markkinoilla, hintojen odotetaan pysyvän korkeina myös lähitulevaisuudessa.

Yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus – Usein kysyttyjä kysymyksiä English .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä