Διαδρομή πλοήγησης

Επανεξέταση του γεωργικού τομέα - 19/11/2008

Νέες ρυθμίσεις της ΕΕ για να μπορούν οι γεωργοί να ανταποκρίνονται καλύτερα στη ζήτηση.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους αύξησης και όχι περιορισμού της γεωργικής παραγωγής στη συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν θέματα γεωργικής πολιτικής.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια αλλαγή σε σύγκριση με τις μέρες που όλοι μιλούσαν για "λίμνες κρασιού" και "βουνά βουτύρου", όταν η χρόνια υπερπαραγωγή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και την εξάρτηση των γεωργών από τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Σήμερα, οι τιμές των τροφίμων έχουν φθάσει στα ύψη και οι γεωργοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Οι ρυθμίσεις της ΕΕ αναμένεται να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές γεωργικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην αύξηση των εξαγωγών.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν διάφορες προτάσεις αλλαγών DeutschEnglishfrançais , όπως τον περιορισμό των γεωργικών ενισχύσεων, την κατάργηση της αγρανάπαυσης και τη σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος. Όπως συνέβη και με προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, μέσω των μέτρων επιδιώκεται η απελευθέρωση των γεωργών, ώστε αυτοί να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του νερού, η βιοποικιλότητα και η απότομη αύξηση της ζήτησης βιοκαυσίμων.

Η κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ– ΚΓΠ DeutschEnglishfrançais – έχει υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η τελευταία από αυτές έγινε το 2003, όταν καταργήθηκαν οι γεωργικές ενισχύσεις που συνδέονταν με την παραγωγή, οι οποίες ενθάρρυναν τους γεωργούς να παράγουν περισσότερα προϊόντα από όσα μπορούσαν να πωλήσουν. Με το νέο σύστημα, θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται τα εισοδήματα των γεωργών αλλά αυτοί θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να καλλιεργούν τα προϊόντα που ζητά η αγορά, έχοντας όμως την υποχρέωση να σέβονται ορισμένα πρότυπα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η καλή μεταχείριση των ζώων και η ποιότητα των τροφίμων.

Η Επιτροπή επιδιώκει να διαθέσει τα ποσά που θα εξοικονομηθούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου, γεγονός που θα ωφελήσει τα 12 νεότερα μέλη της ΕΕ, τα οποία έπρεπε να εκσυγχρονίσουν πολύ γρήγορα τον γεωργικό τους τομέα μετά την προσχώρησή τους στην Ένωση.

Η ΚΓΠ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει στους γεωργούς ένα εύλογο βιοτικό επίπεδο, να επιτύχει επάρκεια τροφίμων σε λογικές τομές και να προστατέψει την αγροτική κληρονομιά της Ευρώπης. Στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος κοστίζει 55 δις ευρώ το χρόνο και απορροφά το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού, απασχολείται το 5% του ενεργού πληθυσμού.

Η αιφνίδια και αλματώδης αύξηση των τιμών των τροφίμων, DeutschEnglishfrançais που παρατηρήθηκε φέτος σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες. Η αύξηση δε της ζήτησης σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον.

«Τσεκ απ» της κοινής γεωργικής πολιτικής - Συχνές ερωτήσεις English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι