Sti

Kovending i landbrugspolitikken - 19/11/2008

Nye EU-regler giver landmænd friere hænder til at tilpasse sig til efterspørgslen.

For første gang i flere år skal EU's landbrugsministre drøfte, hvordan man kan øge fødevareproduktionen – i stedet for at begrænse den – når de denne uge mødes for at modernisere landbrugspolitikken.

Der er langt fra dagene med kornlagre, vinsøer og smørbjerge, hvor kronisk overproduktion drev priserne ned og gjorde mange landmænd afhængige af støtte fra EU.

I dag er madpriserne skyhøje, og landmænd over hele verden har svært ved at imødekomme den stigende efterspørgsel. Nye EU-regler skal gøre det lettere for landmænd i EU at øge eksporten.

Ministrene skal se på forskellige foreslåede ændringer DeutschEnglishfrançais – bl.a. forslag om at skære i landbrugsstøtten, afskaffe braklægningsreglerne og udfase mælkekvoterne. Ligesom tidligere reformer skal de nye initiativer gøre det muligt for landmænd at tilpasse sig til stigninger i efterspørgslen og tackle nye udfordringer som klimaændringer, mangel på vand, beskyttelse af biodiversiteten og den store interesse for biobrændstoffer.

EU's fælles landbrugspolitik DeutschEnglishfrançais har de seneste tyve år undergået store ændringer. Ved den seneste reform i 2003 afskaffede EU den produktionsbestemte støtte, der fik landmænd til at producere mere, end de kunne afsætte. Efter den nye ordning vil landmænd stadig få indkomststøtte, men de skal samtidig have større frihed til at dyrke det, markedet vil have. Til gengæld skal de opfylde bestemte krav til miljø, dyrevelfærd og fødevarekvalitet.

Kommissionen foreslår, at de penge, der spares, skal bruges på at udvikle landdistrikterne. Det vil glæde de tolv nye EU-lande, der har måttet modernisere deres landbrug meget hurtigt, siden de kom med i EU.

Den fælles landbrugspolitik blev oprindelig indført for at garantere landmænd en rimelig levestandard, sikre os alle sammen mad til rimelige priser og bevare EU's landbrugsressourcer. Den koster ca. 55 milliarder euro om året – eller godt 410 milliarder kroner – og lægger beslag på 40 % af EU-budgettet. Landbruget i EU tegner sig for 5 % af arbejdsstyrken.

Himmelflugten på madpriserne DeutschEnglishfrançais tidligere på året udløste protester i mange lande. Og med den stigende efterspørgsel på vækstmarkeder som Kina og Indien ventes priserne ikke at falde i den nærmeste fremtid.

Sundhedstjek af den fælles landbrugspolitik – Spørgsmål og svar English .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links