Sökväg

Tuffare tag mot överfiske - 14/11/2008

En fiskare tömmer sitt nät ombord på en trålare © EC

Nya åtgärder ska se till att fiskereglerna följs i hela EU.

Fiskereglerna i EU ska skydda bestånden från överfiske och förhindra skador på de marina ekosystemen. EU-länderna ansvarar för att se till att reglerna följs. Med ett nytt förslag vill EU försäkra sig om att reglerna tillämpas mer effektivt.

Kontrollerna av fångsterna, bland annat i form av inspektioner, kommer att standardiseras för att se till att reglerna används på samma sätt i hela EU. Kontrollerna ska ske under hela förloppet från ”båt till bord” – ute till havs, i hamnarna, under transporten och på marknaden.

Reglerna förenklas och straffen för olagligt fiske blir desamma i hela EU. På så sätt blir det lättare att följa bestämmelserna. Fiskare som bryter mot reglerna flera gånger riskerar att få sina fisketillstånd indragna. Tanken med det nya systemet är också att det ska bidra till en ”laglydighetskultur”, så att alla som arbetar inom fiskeindustrin känner ansvar för dess framtid.

”Om vi ska få ett hållbart fiske i framtiden måste vi ersätta det nuvarande systemet som är ineffektivt, dyrt och komplicerat med ett system som kan leda till konkreta resultat”, säger fiskerikommissionär Joe Borg. ”Jag är övertygad om att det här förslaget kommer att ge alla berörda de verktyg de behöver för att kunna utföra sitt jobb.”

Kommissionen kommer också att få större möjligheter att se till att EU-länderna verkligen genomför fiskeripolitiken. Det innebär att kommissionen lättare kan stoppa vissa typer av fiske och införa böter för EU-länderna.

De flesta bestånd överfiskades igen i år. Det visar siffror som kommissionen presenterade tidigare den här månaden. Fångstbegränsningar har införts för att förhindra överfiske och rädda sårbara bestånd som torsk, kolja och vitling.

EU:s 27 fiskeministrar kommer att diskutera förslagen vid ett möte i december.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar