Cale de navigare

Pescuitul excesiv: se strânge laţul! - 14/11/2008

O plasă de pescuit, golindu-se la bordul unui trauler © EC

Se iau noi măsuri menite să garanteze respectarea normelor în domeniul pescuitului peste tot în UE.

Reglementarea activităţilor de pescuit în UE are ca scop protejarea stocurilor expuse pescuitului excesiv şi prevenirea efectelor negative asupra ecosistemelor marine. Statele membre trebuie să se asigure că regulile sunt respectate. În acest sens, Comisia a elaborat o nouă propunere, menită să garanteze o aplicare mai eficientă a normelor.

Procedurile de control españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska asupra capturilor, inclusiv inspecţiile, vor fi standardizate, ceea ce va asigura aplicarea uniformă a legislaţiei peste tot în Uniune. Verificările pot fi efectuate în orice punct al lanţului de producţie, de la pescar până la consumator: pe mare, în port, pe timpul transportului şi pe piaţă.

Respectarea normelor va fi facilitată prin simplificarea acestora şi prin stabilirea de sancţiuni armonizate la nivel european pentru pescuitul ilegal. Mai mult decât atât, s-a propus un sistem de penalizare pe puncte, care ar putea duce la suspendarea permisului de pescuit pentru cei care încalcă legea în mod repetat. Se doreşte ca aceste schimbări să contribuie la crearea unei culturi a respectării normelor, astfel încât fiecare parte implicată în sectorul pescuitului să se simtă responsabilă pentru viitorul acestuia.

„Pentru a asigura viitorul unui sector durabil al pescuitului, se impune să înlocuim un sistem ineficient, costisitor şi complex cu unul care este în măsură să dea roade”, a spus comisarul pentru pescuit, Joe Borg. „Cred că această propunere va oferi tuturor celor implicaţi instrumentele de care au atâta nevoie pentru a-şi face meseria.”

Comisia va avea la dispoziţie mai multe mijloace prin care să poată verifica în ce măsură guvernele ţărilor UE pun în aplicare politica în materie de pescuit. Noile norme i-ar permite să suspende mai uşor, în caz de necesitate, activităţile de pescuit şi să impună guvernelor UE sancţiuni financiare.

Conform cifrelor publicate de Comisia Europeană la începutul acestei luni, stocurile de peşte au fost din nou exploatate excesiv în 2008. Limitarea capturilor are ca scop evitarea pescuitului excesiv şi acordarea unei perioade de timp în care stocurile vulnerabile, cum ar fi codul, egrefinul şi merlanul, să se poată regenera.

Cei 27 de miniştri din UE cu portofolii în domeniul pescuitului vor discuta aceste propuneri în cursul întâlnirii pe care o vor avea în decembrie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile