Kruimelpad

Overbevissing harder aangepakt - 14/11/2008

Een visnet wordt leeggemaakt aan boord van een trawler © EC

Er komen nieuwe maatregelen om ervoor te zorgen dat de visserijregels in de hele EU worden nageleefd.

De visserij is in de EU aan banden gelegd om overbevissing en schade aan mariene ecosystemen te voorkomen. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat de vissers zich aan die regels houden. Nu is er een nieuw voorstel om die handhaving doeltreffender te maken.

De procedures voor de controles van de vangsten en inspecties aan boord worden gestandaardiseerd, zodat de regels overal in de EU op dezelfde manier worden toegepast. Bovendien zal de hele keten worden gecontroleerd van het net tot het bord, dus op zee en in de haven, maar ook tijdens het vervoer en in de handel.

De handhaving wordt verbeterd door de voorschriften eenvoudiger te maken. Bovendien worden de pakkans en de sancties overal in de EU even groot. Wie vaker wordt gepakt, zou uiteindelijk zelfs zijn visvergunning kunnen kwijtraken. Deze aanpassingen moeten er ook voor zorgen dat iedereen in het visserijvak zich verantwoordelijk voelt voor de toekomst van de visserijsector.

"Om een duurzame visserij te kunnen garanderen, moeten we ons ondoelmatige, dure en ingewikkelde systeem vervangen door een regeling die wel resultaten kan opleveren", aldus visserijcommissaris Joe Borg. "Ik ben er vast van overtuigd dat dit voorstel alle betrokkenen de nodige middelen zal geven om ons doel te bereiken."

De Commissie krijgt ook meer middelen om de EU-landen te helpen bij de handhaving van het visserijbeleid. Zo kunnen er sneller visserijtakken worden stilgelegd en financiële sancties worden opgelegd aan regeringen.

Volgens de cijfers die de Commissie eerder deze maand bekend heeft gemaakt, is er dit jaar van de meeste soorten weer teveel gevangen. Vangstbeperkingen zijn er niet voor niets: ze helpen overbevissing te voorkomen en geven visbestanden als kabeljauw, schelvis en wijting de kans weer aan te groeien.

De 27 visserijministers van de EU zullen de nieuwe voorstellen in december met elkaar bespreken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links