Navigációs útvonal

Szorul a hurok: uniós fellépés a túlhalászás ellen - 14/11/2008

Hálóból kiömlő halak egy halászhajó fedélzetén © EB

Új intézkedéseket javasol az EU a halászati szabályok hatékonyabb érvényesítésére.

Az EU a halászat szabályozásával védi a halállományokat a túlhalászás ellen, hogy megakadályozza a tengeri ökoszisztémák károsodását. A tagállamoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a halászati ágazat betartja az uniós előírásokat. A Bizottság új jogszabályjavaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a szabályoknak jobban érvényt lehessen szerezni.

A tervezett rendelkezések előírják a halászati tevékenység felügyeletére alkalmazott eljárások españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska , így például az ellenőrzések szabványosítását. A szabványosítással biztosítani lehet, hogy a szabályokat EU-szerte mindenki egyformán alkalmazza. Az EU a kifogott halat a fogyasztóhoz juttató értékesítési lánc mindegyik állomásán ellenőrzéseket vezetne be: a tengeren, a kikötőben éppúgy, mint a szállítás és értékesítés során.

A javaslat egyszerűsíteni kívánja az uniós jogszabályokat, így elfogadása esetén könnyebb lesz azokat betartani. A jogsértő halászati tevékenységért hasonló bírság jár majd EU-szerte, az előírások ismételt megsértése pedig a halászati engedély felfüggesztését eredményezheti. A rendeletjavaslatnak az is célja, hogy szabálykövető viselkedési kultúrát teremtsen: fontos, hogy az ágazatban dolgozók megértsék, a halászat jövője a tét.

„A fenntartható halászat jövője érdekében a jelenlegi – kevéssé hatékony, drága és összetett – rendszert olyannal kell felváltanunk, amely valóban képes eredményeket elérni” – nyilatkozta Joe Borg halászati biztos. Úgy vélem, a javaslat valamennyi érintett számára biztosítja az ehhez szükséges eszközöket.”

A Bizottságnak a több eszköz áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy biztosítsa, a tagállamok kormányai végrehajtják az uniós halászati politikát. Új szerepköre révén az uniós intézmény könnyebben leállíthatja majd a jogsértő halászati tevékenységeket, és pénzbírságot róhat ki az EU kormányaira.

A Bizottság által a hónap elején közzétett adatok szerint 2008-ban a halászati ágazat által kifogott mennyiségek a legtöbb állomány esetében újból túllépték az előírt halászati kvótákat. Az EU azért vezetett be halászati kvótákat, hogy megakadályozza a túlhalászást, és lehetővé tegye a veszélyeztetett halállományoknak (így például egyes tőkehalfélék populációinak), hogy megerősödjenek, létszámuk megnövekedjen.

Az EU 27 tagállamának halászatért felelős miniszterei a javaslatokat decemberi találkozójukon vitatják meg.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek