Навигационна пътека

Затягане на мрежата около прекомерния улов на риба - 14/11/2008

Риболовна мрежа, изпразвана на борда на траулер © EC

Нови стъпки целят да гарантират спазване на правилата за риболова в целия ЕС.

Рибарството в ЕС е регламентирано, за да се защитят запасите от прекомерен улов и да се предотврати нанасянето на щети на морските екосистеми. Страните от ЕС са отговорни за спазването на правилата. Ново предложение се опитва да гарантира по-ефективното прилагане на правилата.

Процедурите за контрол españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska на улова на риболовците, включително инспекциите, ще бъдат стандартизирани, за да се гарантира, че правилата се прилагат по един и същи начин навсякъде в ЕС. Проверки се правят във всяко звено на веригата от риболовната мрежа до масата - в морето, на пристанището, по време на транспортирането и на пазара.

Спазването на правилата ще бъде улеснено чрез опростяване на регламентите и даването на гаранции, че санкциите за незаконен улов са сходни в целия ЕС. Разрешителните за риболов на неколкократните нарушители ще могат да бъдат отнемани. Целта на промените също така е създаването на култура на спазването на правилата, така че всеки работещ в сектора да се чувства отговорен за неговото бъдеще.

„Бъдещето на устойчивото рибарство изисква от нас да заменим една система, която е неефикасна, скъпа и сложна, с друга, която може действително да даде резултати“, заяви комисарят по рибарството Джо Борг. „Аз вярвам, че това предложение ще даде на всички участници инструментите, от които те имат нужда, за да си свършат работата.“

Освен това Комисията ще има по-големи възможности да гарантира прилагането на политиката за рибарството от правителствата в ЕС. Това ще позволи на Комисията по-лесно да затваря риболовни предприятия и да налага финансови санкции на правителства от Съюза.

През 2008 г. отново имаше прекомерен улов на повечето запаси от риба, показват обявени от Комисията по-рано през месеца данни. Ограниченията за улов са в сила, за да се избегне прекомерния улов на риба и да се позволи на уязвимите видове като треска, пикша и меджид отново да увеличат броя си.

Министрите на риболова на 27-те страни от ЕС ще обсъдят тези предложения на среща през декември.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки