Sökväg

EU föreslår humanare slaktmetoder - 19/09/2008

Kor som tittar ut från en boskapsvagn

Kommissionen vill att slakterierna ändrar sina metoder när de slaktar nötkreatur, grisar, fjäderfän och andra djur.

Enligt de nya reglerna English ska slakterierna övervaka djuren efter bedövningen för att se till att de inte vaknar upp igen innan de dödas.

Varje år dödas nästan 360 miljoner grisar, får, getter och nötkreatur och flera miljarder fjäderfän i EU för sitt kött. Ytterligare 25 miljoner djur dödas för sin päls och kläckerierna dödar omkring 330 miljoner dagsgamla hankycklingar. Dessutom har fågelinfluensan och mul- och klövsjukan lett till att miljoner andra djur har mist livet under de senaste åren.

Slakterierna ska bedöva djuren före slakt för att minska smärta och ångest. Men reglerna för hur det ska gå till har inte ändrats sedan 1993 – de ligger inte längre i fas med de vetenskapliga rönen, tekniken och djurskyddet.

Man kan bedöva djuren med t.ex. elektricitet, gas eller luftpistol. Ingen metod är fullständigt tillförlitlig och vissa djur vaknar upp igen några minuter innan de dör.

Förslaget innehåller inget förbud mot de nuvarande bedövningsmetoderna, men användningen av vissa tekniker begränsas. Kommissionen erkänner att forskarna ställer sig frågan om metoderna med koldioxidgasning och elektriska vattenbad verkligen är humana, men påpekar att det inte finns några kommersiellt gångbara alternativ.

Fler punkter i förslaget:

  • Alla slakterier ska ha en person som ansvarar för djurskyddet.
  • Slakteripersonalen ska få en grundlig utbildning i djurskydd och med jämna mellanrum få sin kvalifikationer godkända.
  • Tillverkarna av bedövningsutrustning ska informera om hur man använder utrustningen på ett effektivt sätt.
  • Slakterierna ska utformas med hänsyn till djurskyddet.
  • Nationella referenscentrum ska upprättas för att hjälpa myndigheternas slakteriinspektörer. De har ofta svårt att bedöma effektiviteten hos komplicerade bedövningssystem.
  • Myndigheterna ska bli mer ansvarstagande i sina kontakter med allmänheten. Många upprördes av den omfattande boskapsslakten under mul- och klövsjukeepidemin; sjukdomen drabbar inte människor och djur dör sällan i den.

 

Förslaget måste godkännas av alla de 27 EU-länderna. Slakterier i länder utanför EU som exporterar till EU-länder måste uppfylla liknande normer.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar