Cale de navigare

Revizuirea normelor privind sacrificarea animalelor - 19/09/2008

Vaci transportate în camion

Propunerea Comisiei privind protecţia animalelor vizează modificarea metodelor de sacrificare.

În baza noilor norme English, abatoarele vor fi obligate să monitorizeze animalele după asomare, pentru a se asigura că acestea nu îşi revin înainte de a fi sacrificate.

În fiecare an, pe teritoriul UE, sunt sacrificate pentru producţia de carne aproximativ 360 de milioane de porci, oi, capre şi vite şi câteva miliarde de păsări. Alte 25 de milioane de animale sunt sacrificate pentru blană, iar în incubatoare se sacrifică aproximativ 330 de milioane de pui de o zi. Epidemiile de gripă aviară şi febră aftoasă din ultimii ani au condus la sacrificarea a milioane de alte animale.

Este necesar ca abatoarele să asomeze animalele înainte de sacrificare pentru a evita, pe cât posibil, durerea şi suferinţa acestora. Însă normele privind tehnicile de asomare nu au fost modificate din 1993. În prezent, acestea nu mai sunt la zi cu progresul ştiinţific şi tehnologic şi nu iau în considerare aspectele care ţin de bunăstarea animală.

Pentru ca animalul să intre în stare de inconştienţă înaintea sacrificării, se utilizează diverse metode de asomare: prin şoc electric, prin folosirea gazului anesteziant sau a unor mijloace mecanice (de exemplu, pistolul cu aer comprimat). Nicio metodă nu este 100% eficientă, iar unele animale îşi revin în ultimele clipe de viaţă.

Propunerea Comisiei nu interzice niciuna dintre metodele de asomare, ci limitează utilizarea anumitor tehnici. De asemenea, admite faptul că oamenii de ştiinţă au rezerve faţă de lipsa de cruzime a două metode (gazarea cu dioxid de carbon şi electrificarea în baie de apă ), dar, în acelaşi timp, recunoaşte că nu există alternative comerciale.

De asemenea, propunerea Comisiei abordează următoarele aspecte:

  • abatoarele vor trebui să desemneze o persoană responsabilă cu bunăstarea animalelor;
  • angajaţii vor trebui să fie bine instruiţi şi să deţină un certificat de competenţe în materie de bunăstare a animalelor;
  • fabricanţii dispozitivelor utilizate pentru asomarea animalelor vor trebui să furnizeze instrucţiuni privind utilizarea eficientă a acestora;
  • abatoarele vor trebui să fie construite astfel încât să ţină cont de bunăstarea animalelor;
  • vor fi create centre naţionale de referinţă pentru a oferi sprijin inspectorilor oficiali, carede multe ori, întâmpină dificultăţi în evaluarea eficienţei sistemelor de asomare complexe;
  • autorităţile vor trebui să informeze mai bine publicul, dat fiind faptul că multe persoane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul de sacrificare a animalelor în timpul epidemiei de febră aftoasă. Această boală nu afectează oamenii şi rareori cauzează moartea animalelor.

 

Propunerea trebuie să fie aprobată de guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Abatoarele din ţările terţe care efectuează exporturi către UE vor fi obligate să respecte norme identice.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile