Navigációs útvonal

Kíméletesebb vágóhídi eljárások - 19/09/2008

Állatszállító teherkocsi rácsai mögül kinéző tehenek

Állatjólléti javaslatot fogadott el a napokban a Bizottság, melyben a marhák, sertések, csirkék és más állatok vágóhídi leölésekor alkalmazott módszerek kíméletesebbé tételét szorgalmazza.

A javaslat új szabályok English bevezetését indítványozza, melyek értelmében a vágóhidaknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az elkábított állatok a vágás előtt nem térnek magukhoz.

Minden évben mintegy 360 millió sertést, juhot, kecskét és marhát, valamint több milliárd baromfit ölnek le húsukért az Európai Unióban. A szőrméjükért leölt állatok száma 25 millió, a keltetőtelepek pedig körülbelül 330 millió hím naposcsibét pusztítanak el. A madárinfluenza és a száj- és körömfájás miatt több millió állat kényszervágására került sor az elmúlt években.

A vágóhidakat jogszabályok kötelezik arra, hogy vágás előtt kábítással minimálisra csökkentsék az állatok szenvedését. A kábítás módját meghatározó előírások azonban 1993 óta nem változtak: nincsenek összhangban a tudomány és a technológia jelenlegi állásával, és számos állatjólléti aggályt vetnek fel.

A kábítás történhet elektromos árammal, gázzal vagy mechanikus eszközökkel (például lövedékkel). Egyik módszer sem tökéletes, az állatok egy része a halál beállta előtt néhány perccel visszanyeri eszméletét.

A javaslat nem tiltja be a jelenleg használt kábítási eljárások egyikét sem, de korlátozza bizonyos technikai megoldások alkalmazását. Kiemeli, hogy a tudósoknak kétségeik vannak két módszer – a szén-dioxidos kábítás és az elektromos vízfürdő – kíméletessége felől, de megállapítja, hogy e módszereknek nincsenek gazdaságos alternatívái.

A javaslat jogszabállyá válása esetén a jövőben:

  • a vágóhidaknak állatjólléti szakértőt kell alkalmazniuk;
  • a vágóhídi dolgozóknak megfelelő képzettséggel kell rendelkezniük, munkaadójuknak pedig rendszeresen meg kell győződnie arról, hogy ismerik az állatjólléti szabályokat és ezt tanúsítvánnyal igazolnia kell;
  • a kábításra szolgáló eszközök gyártóinak használati utasításban tájékoztatniuk kell a felhasználókat arról, hogyan kell termékeiket hatásos módon használni;
  • a vágóhidak tervezésénél szem előtt kell tartani az állatok kíméletét;
  • országos referenciaközpontokat kell létrehozni a vágóhidakat ellenőrző állatvédelmi tisztviselők munkájának támogatására. Az ellenőröknek gyakran nehézséget okoz a kábításra használt bonyolult berendezések hatásosságának felmérése;
  • fokozni kell a hatóságok elszámoltathatóságát. Sokakban felháborodást keltett az állatok tömeges lemészárlása a járványos száj és körömfájás okozta válság idején, mivel a betegség nem veszélyes az emberre, és az állatok esetében is ritkán halálos kimenetelű.

 

Ahhoz, hogy a tervezett intézkedések megvalósuljanak, mind a 27 tagállam kormányának jóvá kell hagynia a javaslatot. Ha ez megtörténik, az Unióba exportáló nem uniós országok vágóhídjainak hasonló normáknak kell majd megfelelniük.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek