Навигационна пътека

Нови правила за кланиците - 19/09/2008

Крави надничат от кравешки фургон

Предложение на ЕС за защита на животните призовава за промени в начините на умъртвяване на телета, прасета, птици и друг добитък.

По новите правила English кланиците ще трябва да наблюдават животните след като ги зашеметят, за да гарантират, че те не са се събудили, преди да бъдат убити.

Всяка година в ЕС биват заклани за месо близо 360 милиона прасета, овци, кози и едър рогат добитък, както и няколко милиарда птици. Други 25 милиона животни биват убити за тяхната кожа, а люпилните убиват около 330 милиона мъжки пилета на еднодневна възраст. През последните години птичият грип и шапът доведоха до принудителното премахване на милиони други животни.

Кланиците са длъжни да зашеметяват животните, преди да ги умъртвят, за да сведат до минимум болката и паниката. Но правилата за това не са се променяли от 1993 г. и вече не съответстват на изискванията на науката, технологията и хуманното отношение към животните.

Зашеметяването се извършва чрез електричество, газ или сила (като например с въздушна пушка), за да изгуби животното съзнание. Няма метод, ефективен в 100 % от случаите, и някои животни се съвземат минути преди смъртта си.

Предложението не забранява никой от използваните методи, но ограничава употребата на някои от тях. Признават се съмненията на учените относно хуманността на обгазяването с въглероден диоксид и на водните бани с електрически ток, но се отбелязва и липсата на търговски алтернативи.

Комисията предлага също така:

  • кланиците да включат отговорник по хуманното отношение към животните в своя персонал;
  • работниците да бъдат подходящо обучавани и да държат периодични изпити по хуманно отношение;
  • производителите да предоставят инструкции за ефективно използване на оборудването за зашеметяване;
  • кланиците да бъдат проектирани с оглед на хуманното отношение към животните;
  • да бъдат създадени национални центрове за справка в подкрепа на служителите, инспектиращи кланиците. Инспекторите често срещат трудности при оценяване на ефективността на сложни системи за зашеметяване;
  • властите да дават по-подробни отчети на обществеността. Мнозина бяха разстроени от масовото умъртвяване на добитък по време на епидемията от шап. Болестта не вреди на човека и рядко води до смърт на животните.

 

Мерките трябва да бъдат одобрени от всичките 27 правителства в ЕС. Кланиците в страни извън ЕС, изнасящи продукти за Съюза, ще трябва да спазват подобни норми.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки