Sökväg

Livsmedelsbiståndet ska nå ut till fler behövande i EU - 17/09/2008

Öppen kartong med vitkål bland andra kartonger i en lagerlokal

Programmet för gratisutdelning av livsmedel till EU:s mest utsatta grupper ska få mer pengar enligt förslag från EU-kommissionen.

EU har haft ett program för gratisutdelning av livsmedel DeutschEnglishfrançais sedan 1987. De stigande livsmedelspriserna har gjort att antalet behövande har ökat dramatiskt. Tidigare använde man överskottet från jordbruksproduktionen, men som ett resultat av reformen av EU:s jordbrukspolitik är detta överskott nu mindre än någonsin.

EU-kommissionen föreslår därför att budgeten för livsmedelsbiståndet ökas med två tredjedelar till runt 500 miljoner euro från och med 2009, så att ännu fler behövande i EU DeutschEnglishfrançais kan få hjälp. Inledningsvis kommer EU att stå för 75 % av kostnaderna (85 % i fattigare områden). Från och med 2015 ska EU och medlemsländerna dela på kostnaderna (i fattigare områden blir EU:s andel 75 %).

Enligt det nya förslaget ska länderna också kunna välja vilka livsmedel de vill dela ut – utifrån lokala behov och näringskriterier. Treårsplaner för livsmedelsdistributionen ska säkra kontinuiteten och förbättra förvaltningen.

När EU:s jordbruk producerade mer än befolkningen kunde konsumera, var gratisutdelning av livsmedel till behövande en given lösning – särskilt under den stränga vintern 1987. Det var då man började ge livsmedelsöverskottet till välgörenhetsorganisationer och socialtjänster, som sedan delade ut livsmedlen i EU-länderna. I mitten av nittiotalet började man komplettera de krympande överskottslagren med varor som köptes upp på marknaden.

2006 fick mer än 13 miljoner människor i EU hjälp inom ramen för programmet. Man räknar dock med att runt 43 miljoner människor hotas av matbrist, dvs. inte har råd med ett mål mat med kött, kyckling eller fisk varannan dag. Livsmedelsbistånd ges framför allt till människor som lever i fattigdom, bland annat utsatta familjer, äldre, hemlösa, funktionshindrade och asylsökande.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar