Navigacijska pot

Več hrane za revne v Evropi - 17/09/2008

Odprta kartonska škatla z zeljem v skladišču s hrano

Evropska komisija je predlagala več sredstev za pomoč v hrani najrevnejšim prebivalcem EU.

Program EU za razdeljevanje hrane DeutschEnglishfrançais se uporablja že od leta 1987. Rastoče cene hrane so pahnile v stisko še več družin, presežkov kmetijskih pridelkov pa je zaradi trenutne prenove skupne kmetijske politike manj kot kdajkoli prej.

Komisija torej predlaga dvotretjinsko povečanje proračuna za pomoč v hrani – leta 2009 naj bi ta znašal približno 500 milijonov EUR – tako bo pomoč dosegla še več prikrajšanih družin v EU DeutschEnglishfrançais. Sprva bo EU pokrila 75 % stroškov (85 % v revnih območjih), do leta 2015 pa se bodo stroški razpolovili med EU in države članice (v revnejših območjih bo EU pokrila 75 %, države članice pa 25% stroškov).

Po novem predlogu bodo lahko države same izbrale živila za pomoč v hrani. Pri tem bodo upoštevale lokalne potrebe in prehranska merila. S triletnim načrtom bi zagotovili stabilno in boljše upravljanje pomoči.

Ko so kmetje v EU pridelovali več hrane, kot so jo prebivalci potrebovali, so bili presežki samoumevno namenjeni prikrajšanim prebivalcem, zlasti v ostri zimi leta 1987. Presežki se poslej dajejo dobrodelnim ustanovam in socialnim programom po posameznih državah EU. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja so se zaloge kmetijskih pridelkov začele zmanjševati, zato se živila za pomoč v hrani kupujejo tudi na trgu.

Leta 2006 je več kakor 13 milijonov državljanov EU prejelo pomoč iz tega programa. Po oceni je 43 milijonov ljudi v EU na robu revščine, kar pomeni, da si ne morejo vsak drugi dan privoščiti obroka, ki vsebuje ribe, piščančje ali drugo meso. Pomoč se razdeljuje različnim skupinam ljudi, med njimi družinam v težavah, starejšim, brezdomcem, invalidom in prosilcem za azil.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave