Kruimelpad

Meer voedselhulp voor Europa's armsten - 17/09/2008

Een doos met kolen tussen andere dozen in een voedseldistributiecentrum.

De Commissie wil meer geld besteden aan gratis levensmiddelen voor de armsten van de EU.

De EU-regeling voor voedselhulp DeutschEnglishfrançais loopt al sinds 1987. Maar door de stijgende voedselprijzen neemt het aantal behoeftigen toch nog steeds toe. De hervormingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid hebben er bovendien voor gezorgd dat de landbouwoverschotten, die tot nu toe voor die voedselhulp werden gebruikt, kleiner zijn dan ooit.

De Commissie heeft nu een voorstel op tafel liggen om het budget voor voedselhulp vanaf 2009 met tweederde op te trekken tot zo'n 500 miljoen euro per jaar, zodat nog meer hulpbehoevende huishoudens in Europa DeutschEnglishfrançais kunnen worden geholpen. Om te beginnen vergoedt de EU 75% van de kosten (en 85% in armere gebieden) maar vanaf 2015 nemen de EU en de lidstaten elk de helft voor hun rekening. In armere gebieden blijft de EU 75% betalen.

Volgens het nieuwe voorstel kunnen de EU-landen zelf kiezen welke levensmiddelen ze verstrekken, afhankelijk van de plaatselijke behoeften en voedingscriteria. Driejaarlijkse voedselhulpplannen moeten zorgen voor de nodige continuïteit en goed beheer.

Toen de Europese boeren nog meer produceerden dan de EU-bevolking op kon, was het een logisch besluit om de overschotten te verdelen onder de armsten, met name in de strenge winter van 1987. Sindsdien hebben hulporganisaties en sociale instanties in alle EU-landen regelmatig overschotten gekregen om onder de meest behoeftigen te verdelen. Sinds het midden van de jaren 90 worden die krimpende landbouwoverschotten aangevuld met levensmiddelen die op de markt worden aangekocht.

In 2006 werden er door de regeling al meer dan 13 miljoen mensen in de EU geholpen. Maar in totaal lopen naar schatting 43 miljoen mensen het risico op voedselarmoede, wat betekent dat zij zich niet eens om de andere dag een maaltijd met vlees of vis kunnen veroorloven. De hulp gaat naar allerlei groepen, waaronder gezinnen, ouderen, daklozen, gehandicapten en asielzoekers.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links