Navigációs útvonal

Több szegény juthat élelmiszersegélyhez Európában - 17/09/2008

Káposztákkal teli nyitott láda egyéb ládák között egy élelmiszer-raktárban

A legszegényebb európaiakon segítő ingyenes élelmiszer-elosztási rendszer forrásainak növelését javasolja az Európai Bizottság.

Az 1987 óta működő uniós élelmiszer-elosztási program DeutschEnglishfrançais forrásainak növelésére azért van szükség, mert miközben a rászoruló családok száma jelentősen emelkedett, a program keretében elosztott, mezőgazdasági termelőknél felhalmozódott élelmiszerkészletek mennyisége minden korábbinál alacsonyabb szintre csökkent – hála a közös agrárpolitika reformjának.

A Bizottság a program költségvetését 2009‑től a jelenlegi keret kétharmadával, mintegy 500 millió euróra kívánja növelni, ami által még több rászoruló európai család DeutschEnglishfrançais juthat majd élelmiszersegélyhez. Az uniós költségvetés az intézkedések költségeinek eleinte 75%‑át, majd 2015‑től 50%‑át fedezi. A kevésbé jómódú országokban a közösségi hozzájárulás kezdetben 85%‑os, később 75%‑os lesz.

Az új javaslat szerint a tagországok a helyi igények és a tápérték függvényében azt is megválaszthatják, milyen élelmiszereket osztanak szét a rászorulók között. A program folyamatosságát és megfelelőbb lebonyolítását hároméves élelmiszer-elosztási tervek hivatottak biztosítani.

Azokban az években, amikor az uniós mezőgazdasági termelés meghaladta a keresletet, kézenfekvő megoldásnak tűnt a felesleg szétosztása a rászorulók között (különösen így volt ez 1987 kemény telének idején). Az élelmiszer-elosztási program keretében azóta minden évben az egyes országokban működő jótékonysági és szociális szervezetek gondoskodnak az EU által átadott termények szétosztásáról. Az apadó készletek miatt azonban a kilencvenes évek közepétől a piacon vásárolt terményekkel kellett kiegészíteni az program tartalékait.

Míg 2006‑ban több mint 13 millió uniós polgár jutott élelmiszerhez az elosztási programnak köszönhetően, 43 millióra becsülik azoknak az európaiaknak a számát, akik hiányosan táplálkoznak, azaz akik nem engedhetik meg maguknak, hogy legalább minden másnap húst vagy halat fogyasszanak. Az élelmiszersegélyek kedvezményezettjei sokfélék lehetnek: nehéz sorsú családok, idős emberek, hajléktalanok, fogyatékosok, menekültek és más rászorulók.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek