Διαδρομή πλοήγησης

Περισσότερα δωρεάν τρόφιμα στους φτωχούς της Ευρώπης - 17/09/2008

Ανοικτό κιβώτιο με λάχανα σε παντοπωλείο

Η Επιτροπή προτείνει αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στους φτωχούς της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων της ΕΕ DeutschEnglishfrançais εφαρμόζεται από το 1987. Ωστόσο, ενώ η αύξηση των τιμών είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των οικογενειών που ζουν στην ανέχεια, τα πλεονάσματα γεωργικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν έχουν περιοριστεί σήμερα εξαιρετικά, λόγω της μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα ποσά που διατίθενται για δωρεάν διανομή τροφίμων θα αυξηθούν κατά δύο τρίτα, δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου από το 2009, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων ακόμη φτωχών οικογενειών της Ευρώπης DeutschEnglishfrançais. Αρχικά η ΕΕ θα καλύψει το 75% του κόστους (το 85% στις φτωχότερες περιοχές), από το 2015 και μετά, όμως, το κόστος θα καλύπτουν σε αναλογία 50/50 η ΕΕ και τα κράτη μέλη (αναλογία 75/25 στις φτωχότερες περιοχές).

Με βάση τη νέα πρόταση, τα κράτη θα μπορούν επίσης να επιλέγουν τι είδους τρόφιμα θα διανέμουν, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και τα διατροφικά κριτήρια, ενώ με την κατάρτιση τριετών σχεδίων διανομής τροφίμων, θα εξασφαλιστούν η συνέχεια και η καλύτερη διαχείριση.

Όταν η γεωργική παραγωγή της ΕΕ ήταν μεγαλύτερη από τις ανάγκες των Ευρωπαίων, η διανομή των πλεονασμάτων στους φτωχούς ήταν μια προφανής λύση, όπως τον βαρύ χειμώνα του 1987. Έκτοτε, πλεονάσματα των ειδών διατροφής δίνονταν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης για να διανεμηθούν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Από τα μέσα του 1990, τα συνεχώς συρρικνούμενα γεωργικά αποθέματα συμπληρώνονταν με τρόφιμα που αγοράζονταν από την αγορά.

Το 2006, περισσότερα από 13 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, τη στιγμή που πιστεύεται ότι γύρω στα 43 εκατ. κινδυνεύουν να μην μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία ώστε να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι μέρα παρά μέρα. Η βοήθεια χορηγείται σε μεγάλο φάσμα ανθρώπων, όπως οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ηλικιωμένοι, άστεγοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που ζητούν άσυλο.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι