Sti

Fødevarehjælp til flere fattige i Europa - 17/09/2008

En åben kasse med hvidkålshoveder midt i et fødevarelager

Kommissionen vil give flere penge til gratis uddeling af madvarer til de fattigste i EU.

EU har uddelt fødevarer DeutschEnglishfrançais siden 1987. De stigende madpriser har givet en markant stigning i antallet af familier, der har brug for hjælp, men de overskudslagre af landbrugsvarer, der tidligere blev uddelt, er nu mindre end nogensinde – takket være den igangværende reform af den fælles landbrugspolitik.

Kommissionens forslag vil øge budgettet til fødevarehjælp med to tredjedele til omkring 500 mio. euro – fra og med 2009 – så man kan nå ud til endnu flere af de dårligt stillede familier i Europa DeutschEnglishfrançais. EU vil i første omgang dække 75 % af udgifterne (85 % i fattigere egne), men i 2015 vil udgifterne blive delt 50:50 mellem EU og medlemslandene (75:25 i fattigere egne).

Det nye forslag giver desuden landene mulighed for at vælge, hvilke fødevarer de vil uddele – efter lokale behov og ernæringskriterier. Treårige planer for uddeling af fødevarer skal sikre kontinuitet og bedre styring.

Da landmændene i EU endnu producerede mere mad, end befolkningen kunne spise, var det indlysende, at overskuddet skulle gives til dem, der havde brug for det – især under den hårde vinder i 1987. Siden da er overskuddet gået til velgørende organisationer og sociale ordninger for uddeling af mad i de enkelte EU-lande. Fra midten af 1990'erne begyndte man at supplere de dalende overskudslagre af landbrugsvarer med mad, som blev opkøbt.

I 2006 nød over 13 millioner mennesker i EU godt af ordningen. Omkring 43 millioner mennesker anslås imidlertid at være truet af fødevarefattigdom, dvs. at de ikke har råd til et måltid med kød, kylling eller fisk hver anden dag. Hjælpen gives til en bred vifte af mennesker, herunder kriseramte familier, ældre, hjemløse, handicappede og asylansøgere.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links