Навигационна пътека

Хранителни помощи за повече бедни хора в Европа - 17/09/2008

Отворен кашон със зеле сред други кашони в склад за храна

Комисията предлага увеличаване на средствата за разпространение на безплатна храна сред най-бедните в ЕС.

Схемата на ЕС за разпространение на храни DeutschEnglishfrançais е в действие от 1987 г. Растящите цени на храните доведоха до рязко покачване на броя на нуждаещите се семейства, а в същото време в резултат от продължаващата реформа на общата селскостопанска политика излишъкът от земеделска продукция, използван в миналото, е рекордно нисък.

Предложението на Комисията ще увеличи бюджета за хранителни помощи с две трети до 500 млн. евро от 2009 г. нататък, за да могат те да достигат до още повече европейски семейства, страдащи от лишения DeutschEnglishfrançais. В началото ЕС ще покрива 75 % от разходите (85 % в по-бедните райони), но до 2015 г. съотношението между ЕС и страните членки ще бъде 50/50 (75/25 в по-бедните райони).

Новото предложение ще позволи на страните също така да избират кои храни да разпространяват в зависимост от местните нужди и хранителни изисквания. Тригодишни планове за разпространение ще гарантират непрекъснатост на доставките и по-добро управление.

В миналото, когато фермите в ЕС произвеждаха повече храна отколкото населението на Съюза можеше да консумира, раздаването на излишъка на нуждаещите се бе очевидно решение – особено през суровата зима на 1987 г. Оттогава излишъците от храна се дават на благотворителни и социални организации, които ги разпределят във всяка страна от ЕС. От средата на 90-те години на миналия век топящите се селскостопански запаси се допълват с храни, закупени на пазара.

През 2006 г. над 13 милиона души в ЕС са се възползвали от тази схема. Предполага се, че в ЕС живеят около 43 милиона души, застрашени от хранителна бедност, т.е. не можещи да си позволят месо, пиле или риба веднъж на всеки два дни. Помощите обикновено се раздават на широк кръг хора, включително семейства в затруднение, възрастни хора, бездомници, хора с увреждания и хора, търсещи убежище.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки