Sökväg

EU vill rädda torsk och tonfisk - 29/07/2008

Patrullfartyget Jean Charcot till havs

EU-länderna utför gemensamma inspektioner för att stoppa överfisket av utrotningshotade arter.

I februari i år styrde fem fartyg ut i Östersjön med stöd av övervakningsflygplan. Deras uppdrag var att stoppa överfisket av torsk som en gång förekom flitigt i det kalla vattnet, men som nu snabbt försvinner.

I över två veckor gjorde inspektörer från Danmark, Polen, Litauen och Sverige 112 oanmälda besök – både ombord på fiskebåtar till havs och i hamn. De upptäckte tio överträdelser, framförallt underrapportering av fångster.

Insatsen var organiserad av EU:s kontrollorgan för fiske English, som uppmanar EU-länderna till gemensamma åtgärder för att stoppa olagligt fiske. Organet inrättades 2005, eftersom man var oroad över att fångstkvoter och andra regler inte följdes på samma sätt i hela EU. Det har en årlig budget på 5 miljoner euro och omkring 50 anställda.

Hittills har man organiserat cirka 20 insatser, framförallt i Östersjön och Nordsjön men även i andra vatten. Medan inspektörerna utförde kontroller i Östersjön i februari kämpade sig det franska patrullfartyget Jean Charcot  English igenom den ena stormen efter den andra för att kontrollera båtar i nordvästra Atlanten. Fartyget hade chartrats av EU:s kontrollorgan.

Nu har organet gett sig ut i lugnare vatten. I den största kampanjen hittills mot överfiske españolDeutsch????????Englishfrançaisitalianoportuguês samordnar det omkring 50 patrullbåtar, 16 flygplan och 30 inspektörer i Medelhavet och östra Atlanten för att försöka rädda den utrotningshotade tonfisken. Sju länder deltar: Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Portugal och Spanien.

Den 19 juli invigdes kontrollorganets nya huvudkontor i spanska Vigo. EU:s fiskekommissionär DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg fanns med bland de inbjudna.

EU är världens tredje största producent inom fiske- och vattenbrukssektorn och exporterar stora mängder fiskeprodukter. De största EU-fångsterna görs i östra Atlanten och Medelhavet.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar