Navigacijska pot

Mednarodna flota za ohranitev polenovke in tuna - 29/07/2008

Patruljni čoln Jean Charcot na morju

Države EU so v boju proti prekomernemu ulovu ogroženih vrst uvedle skupno patruljiranje na morju.

Februarja je v Baltsko morje ob spremstvu letal za nadzor zaplulo pet ladij. Njihova naloga je bila preprečevati prekomerni ulov españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska polenovke, ki so je bile včasih polne hladne vode tega morja, zdaj pa ta vrsta hitro izginja.

V dveh tednih so inšpektorji z Danske, Poljske, Litve in Švedske opravili 112 nenapovedanih pregledov ribiških plovil na morju in ob njihovem pristanku na kopnem. Ugotovili so deset kršitev, v glavnem zaradi neustreznega poročanja o količinah ulovljenih rib.

Akcijo je organizirala Agencija za nadzor ribištva English, v okviru katere si države EU prizadevajo za odpravo nezakonitega ribolova. Agencijo so ustanovili leta 2005, da bi zagotovili enotno izvajanje ulovnih kvot in drugih pravil. Ima letni proračun 5 milijonov EUR in približno 50 zaposlenih.

Do zdaj je agencija vodila približno 20 takih akcij, v glavnem v Baltskem in Severnem morju,deluje pa tudi drugje. Medtem ko so inšpektorji pregledovali plovila v Baltskem morju, se je pri nadzoru plovil v severozahodnem Atlantiku francoski patruljni čoln Jean Charcot  English, ki ga je najela agencija, bojeval z neprestanimi neurji.

Zdaj se agenciji obetajo mirnejše vode. V največji akciji do zdaj v boju proti prekomernemu ulovu españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês usklajuje delo 50 patruljnih čolnov, 16 letal in 30 inšpektorjev v Sredozemlju in vzhodnem Atlantiku, da bi tako zaščitila navadnega tuna. V akciji sodeluje sedem držav: Ciper, Francija, Grčija, Italija, Malta, Portugalska in Španija.

Agencija je 19. julija odprla svoj novi sedež v španskem Vigu. Tega pomembnega dogodka se je udeležil tudi evropski komisar za ribištvo DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg.

Evropska unija je tretja največja proizvajalka proizvodov iz ribištva in ribogojstva ter glavna izvoznica visokokakovostnih ribiških proizvodov. Večina ulova EU je v vzhodnem Atlantiku in Sredozemlju.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave