Kruimelpad

Samen inspecteren om kabeljauw en tonijn te redden - 29/07/2008

Patrouilleschip Jean Charcot op zee

De EU-landen organiseren gezamenlijke patrouilles op zee om de overbevissing van bedreigde soorten te bestrijden.

In februari gingen vijf inspectieschepen de Oostzee op om, onder begeleiding van een vliegtuig, te gaan patrouilleren. Hun opdracht: een eind maken aan de overbevissing van kabeljauw, een vis die in snel tempo verdwijnt uit de wateren waar hij ooit massaal rondzwom.

In twee weken tijd hebben inspecteurs uit Denemarken, Polen, Litouwen en Zweden 112 onaangekondigde controles verricht – zowel op zee, als in de havens. Daarbij zijn tien overtredingen geconstateerd, meestal te lage vangstaangiften.

De operatie was georganiseerd door het Europees Bureau voor visserijcontrole English, dat de EU-landen begeleidt bij de gezamenlijke inspanningen om de illegale visserij de kop in te drukken. Het bureau werd in 2005 opgericht omdat de quota en andere visserijregels niet overal werden nageleefd. Het beschikt over 50 medewerkers en een budget van 5 miljoen euro per jaar.

Inmiddels hebben er al 20 van deze operaties plaatsgevonden, hoofdzakelijk in de Oostzee en de Noordzee. Maar ook elders wordt gepatrouilleerd. Terwijl de inspecteurs in februari op de Oostzee actief waren, trotseerde de Jean Charcot English, een Frans patrouillevaartuig, in opdracht van het bureau de woelige wateren van de noordwestelijke Atlantische Oceaan om vissersschepen te controleren.

Nu zoekt het bureau ook rustiger water op. In de grootste campagne tegen overbevissing uit de geschiedenis españolDeutsch????????Englishfrançaisitalianoportuguês stuurt het 50 patrouillevaartuigen, 16 vliegtuigen en 30 inspecteurs de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan op om de visserijdruk op de bedreigde blauwvintonijn te verminderen. Zeven landen werken mee:Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Italië, Malta, Portugal en Spanje.

Op het vasteland, in het Spaanse Vigo, heeft het bureau op 19 juli zijn nieuwe hoofdkantoor officieel in gebruik genomen. Een van de aanwezigen daarbij was de EU-commissaris voor visserij DeutschEnglishfrançaisMalti, Joe Borg.

De EU komt wereldwijd op de derde plaats in de visvangst en aquacultuur, en is een van de belangrijkste exporteurs van hoogwaardige visserijproducten. De meeste vis wordt gevangen in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links