Navigációs útvonal

Többnemzetiségű flották a tőkehal és a tonhal védelmében - 29/07/2008

A Jean Charcot őrhajó

Az Európai Unió tagállamai közös tengeri őrjáratokat indítanak a veszélyeztetett halfajok túlhalászásának megakadályozására.

Öt őrhajó indult útra megfigyelő repülőgépek kíséretében februárban a Balti-tengeren azzal a küldetés españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska sel,hogy megállítsa a tőkehalállomány túlhalászását. A hideg vizű tenger valamikor bővelkedett a tőkehalban, ám az egyedszám rohamos csökkenése miatt ma ezt a fajt a kihalás veszélye fenyegeti.

A dán, lengyel, litván és svéd ellenőrök két hét alatt 112 meglepetésszerű szemlét végeztek a tengeren halászó, illetve a partra érkező hajókon. Tíz esetben tapasztaltak jogsértést, elsősorban azt, hogy a bejelentett fogás kisebb volt a valósnál.

A műveletet az EU Halászati Ellenőrző Hivatala English szervezte. Ez a hivatal gondoskodik arról, hogy az uniós tagállamok hozzájáruljanak az illegális halászat megakadályozásáért folyó közös küzdelemhez. A hivatal 2005-ben jött létre, válaszul az azzal kapcsolatos aggodalmakra, hogy a halászati kvótákat és más szabályokat nem érvényesítik mindenhol azonos szigorral.

Az 5 millió eurós éves költségvetéssel és 50 alkalmazottal működő hivatal eddig 20 hasonló misszióban vállalt koordináló szerepet. A műveletek nagy része a Balti- és az Északi-tengerre irányult. A hivatal azonban nem korlátozza tevékenységét e két tengerre. A Balti-tenger februári átfésülésével egy időben a hivatal által szerződtetett Jean Charcot  English francia őrhajó az Atlanti-óceán északnyugati részén szelte kitartóan a viharos hullámokat, hogy a jogsértő halászhajókat leleplezze.

Most az ügynökség csendesebb vizekre irányítja figyelmét. Ezúttal a Földközi-tengerre és az Atlanti-óceán keleti részére összpontosít, ahol a szintén veszélyeztetett kékúszójú tonhal halászatát igyekszik korlátok közé szorítani. Ez a túlhalászás elleni eddigi legnagyobb szabású kampány españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês a, melynek keretében mintegy 50 őrhajó, 16 repülőgép és 30 ellenőr munkáját koordinálja. Hét ország vesz részt a műveletben: Ciprus, Franciaország, Görögország, Málta, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A Halászati Ellenőrző Hivatal július 19-én avatta fel új székhelyét a Spanyolországi Vigo városában. Több tisztségviselővel együtt az EU halászati biztosa DeutschEnglishfrançaisMalti, Joe Borg is részt vett az ünnepségen.

Az EU a világ harmadik legnagyobb termelője a halászati és akvakultúra-ágazatban, és a nagy értékű halászati termékek egyik legjelentősebb exportőre. Az uniós halászat fő helyszíne az Atlanti-óceán keleti része és a Földközi-tenger.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek