Navigointipolku

Monikansalliset laivastot turskaa ja tonnikalaa pelastamaan - 29/07/2008

Valvonta-alus Jean Charcot merellä

EU-maat ovat aloittaneet yhteisen partioinnin merellä uhanalaisten lajien ylikalastuksen torjumiseksi.

Itämerelle lähti helmikuussa viiden aluksen partio, jolla oli tukenaan valvontalentokone. Alusten tehtävänä oli estää turskan ylikalastus. Lajia on aiemmin esiintynyt runsaasti kylmissä vesissä, mutta nyt se on nopeasti häviämässä.

Runsaan kahden viikon aikana tanskalaiset, puolalaiset, liettualaiset ja ruotsalaiset tarkastajat tekivät 112 yllätystarkastusta. He tarkastivat sekä merellä olevia että rantautuvia aluksia. Partiot paljastivat kymmenen rikkomusta, jotka johtuivat lähinnä liian pienen saalismäärän ilmoittamisesta.

Operaation järjesti EU:n kalastuksenvalvontavirasto English. Se kokoaa EU-maita yhteisiin operaatioihin laittoman kalastuksen torjumiseksi. Virasto perustettiin vuonna 2005, ja sen tehtävänä on valvoa, että saaliskiintiöitä ja muita sääntöjä noudatetaan. Viraston vuosibudjetti on 5 miljoonaa euroa ja sen henkilöstön määrä on noin 50.

Toistaiseksi virasto on koordinoinut noin 20:tä vastaavaa operaatiota, jotka on toteutettu pääasiassa Itä- ja Pohjanmerellä. Sen toiminta ulottuu kuitenkin muillekin merialueille. Itämeren tarkastuspartion lisäksi ranskalainen valvonta-alus Jean Charcot  English valvoi helmikuussa viraston valtuuttamana aluksia myrskyävällä Luoteis-Atlantilla.

Nyt viraston kohteena ovat vähemmän myrskyävät meret. Tähänastisista suurimmassa operaatiossaan españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês virasto koordinoi noin 50:tä partioalusta, 16:ta lentokonetta ja 30:tä tarkastajaa Välimerellä ja Itä-Atlantilla. Tavoitteena on saada kuriin uhanalaisen tonnikalan kalastus. Operaatioon osallistuu seitsemän maata: Espanja, Italia, Kreikka, Kypros, Malta, Portugali ja Ranska.

Kalastuksenvalvontavirasto avasi uuden päätoimipaikkansa Vigossa, Espanjassa 19.7. Kutsuvieraiden joukossa oli myös EU:n kalastuskomissaari DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg.

EU on maailman kolmanneksi suurin kalastus- ja vesiviljelyalan tuotteiden tuottaja ja merkittävä korkealaatuisten kalatuotteiden viejä. Suuri osa EU:n saaliista on peräisin Itä-Atlantilta ja Välimereltä.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä