Διαδρομή πλοήγησης

Πολυεθνικοί στόλοι για τη διάσωση του μπακαλιάρου και του τόννου - 29/07/2008

Το περιπολικό σκάφος Jean Charcot επί το έργον

Κοινές θαλάσσιες περιπολίες για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Τον Φεβρουάριο, πέντε πλοία υποστηριζόμενα από ένα αεροσκάφος επιθεώρησης έβαλαν πλώρη για τη Βαλτική με αποστολή να σταματήσουν την υπεραλίευση españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska του μπακαλιάρου που κάποτε αφθονούσε στα παγωμένα νερά της, αλλά τώρα τείνει να εξαφανιστεί.

Επί δύο εβδομάδες, επιθεωρητές από τη Δανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία πραγματοποίησαν 112 ξαφνικές επιθεωρήσεις, είτε επιβιβαζόμενοι σε σκάφη εν πλω, είτε ελέγχοντας τα σκάφη που έμπαιναν σε λιμάνι. Διαπιστώθηκαν δέκα παραβάσεις από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν δήλωση λιγότερων αλιευμάτων από τα πραγματικά.

Η επιχείρηση διοργανώθηκε από την Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας English, η οποία επιστρατεύει τα κράτη μέλη σε κοινό αγώνα κατά της παράνομης αλιείας. Πρόκειται για υπηρεσία που συστάθηκε το 2005 για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή των ποσοστώσεων και των σχετικών κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και απασχολεί 50 άτομα.

Μέχρι τώρα, η υπηρεσία αυτή έχει συντονίσει περίπου 20 αποστολές, κυρίως στη Βαλτική και τη Βόρεια θάλασσα, αν και οι δραστηριότητές της εκτείνονται και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Έτσι, ενώ οι επιθεωρητές όργωναν τη Βαλτική τον Φεβρουάριο, το γαλλικό περιπολικό Jean Charcot  English, που ναύλωσε η υπηρεσία, αψηφώντας τα κύματα παρακολουθούσε αλιευτικά σκάφη στον Βορειοδυτικό Ατλαντικό.

Τώρα η υπηρεσία βάζει πλώρη για πιο ήρεμες θάλασσες και διοργανώνει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εκστρατεία κατά της υπεραλίευσης españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês, συντονίζοντας τις επιχειρήσεις 50 περίπου περιπολικών σκαφών, 16 αεροσκαφών και 30 επιθεωρητών στη  Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων ερυθρού τόννου εξαιτίας της υπεραλίευσης. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν εφτά κράτη, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Στις 19 Ιουλίου, η υπηρεσία εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στο Βίγκο της Ισπανίας. Ο Επίτροπος αλιείας της ΕΕ DeutschEnglishfrançaisMalti , Τζο Μποργκ, ήταν παρών ανάμεσα σε άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

Η ΕΕ κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, και είναι πολύ σημαντικός εξαγωγέας υψηλής ποιότητας προϊόντων αλιείας. Τα  περισσότερα αλιεύματα της ΕΕ προέρχονται από τον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.  

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι