Sti

Multinationale flåder sættes ind for at redde torsk og tun - 29/07/2008

Inspektionsskibet Jean Charcot til søs

EU-landene opretter fælles havpatruljer for at bekæmpe overfiskning af truede arter.

I februar tørnede fem skibe ud i Østersøen med støtte fra overvågningsfly. Deres opgave var at stoppe overfiskeriet af torsk, som der engang var masser af i det kolde vand, men som nu hurtigt forsvinder.

I løbet af to uger foretog inspektører fra Danmark, Polen, Litauen og Sverige 112 uanmeldte besøg. De bordede både til havs og kontrollerede dem, når de gik i havn. Ti overtrædelser blev konstateret, især for underrapportering af fangster.

Operationen var organiseret af EU's Fiskerikontrolagentur English, der opfordrer EU-landene til at slutte sig til den fælles indsats for at stoppe ulovligt fiskeri. Agenturet blev oprettet i 2005, fordi man var bekymret over, at fangstkvoter og andre regler ikke blev overholdt på en ensartet måde. Det har et årligt budget på 5 mio. euro og omkring 50 ansatte.

Hidtil har agenturet koordineret omkring 20 aktioner, især i Østersøen og Nordsøen, men også i andre farvande. Mens inspektørerne sejlede Østersøen tynd i februar, kæmpede det franske inspektionsskib Jean Charcot  English, som agenturet havde chartret, sig vej gennem den ene storm efter den anden for at holde øje med fiskerbåde i Nordvestatlanten.

Nu har agenturet bevæget sig ind i roligere vande. I sin hidtil største kampagne mod overfiskning españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês koordinerer det en aktion med omkring 50 patruljefartøjer, 16 fly og 30 inspektører i Middelhavet og det østlige Atlanterhav for at lette presset på den truede tunbestand. Syv lande deltager, nemlig Cypern, Frankrig, Grækenland, Italien, Malta, Portugal og Spanien.

På landjorden indviede agenturet sit nye hovedkvarter i Vigo i Spanien den 19. juli. EU's fiskerikommissær DeutschEnglishfrançaisMalti, Joe Borg, deltog i festlighederne.

EU er verdens tredjestørste producent i fiskeri- og akvakultursektoren og eksporterer store mængder kostbare fiskeriprodukter. De største EU-fangster gøres i det østlige Atlanterhav og i Middelhavet.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links