Навигационна пътека

Многонационален флот в борба за спасяване на треската и рибата тон - 29/07/2008

Патрулиращият кораб Jean Charcot

Страните от ЕС ще патрулират съвместно в борба срещу прекомерния улов на застрашени видове риба.

През февруари пет кораба, подкрепяни от разузнавателен самолет, отплаваха в Балтийско море. Тя бяха на мисия за прекратяване на прекомерния улов españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska на треска, която някога бе в изобилие в ледените води, но днес количеството ѝ бързо намалява.

В продължение на две седмици инспектори от Дания, Полша, Литва и Швеция извършиха 112 изненадващи проверки на кораби в морето и на брега.Бяха констатирани десет нарушения, предимно за съобщаване за по-нисък от действителния улов.

Операцията бе организирана от Агенцията на ЕС за контрол на рибарството English, която координира съвместните усилия на страните от ЕС в борбата срещу нелегалния риболов. Агенцията е създадена през 2005 г. поради опасения, че квотите за улов и други правила не се прилагат по един и същ начин. Тя има годишен бюджет от 5 млн. евро и около 50 души персонал.

До момента агенцията е координирала около 20 подобни мисии, предимно в Балтийско и Северно море. Но това не са единствените морета, в които тя оперира. Докато инспекторите претърсваха Балтийско море, Jean Charcot  English, френски патрулираш кораб, нает от агенцията, се бореше с  непрестанните бури, за да контролира плавателните съдове в Северозападния Атлантик.

Сега агенцията обръща поглед към по-спокойни морета. В своята най-голяма кампания срещу превишаване на риболовните квоти españolDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoportuguês тя координира дейността на около 50 патрулни кораба, 16 въздухоплавателни средства и 30 инспектори в Средиземно море и Източния Атлантик, за да облекчи  положението на застрашения червен тон. Участват седем страни:Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Испания.

На 19 юли агенцията откри своята нова централа по-близо до морето във Виго, Испания. Комисарят по рибарството на ЕС DeutschEnglishfrançaisMalti Джо Борг бе между официалните лица, присъстващи на церемонията.

ЕС е третият по големина в света производител в сектора на рибарството и аквакултурите и основен износител на висококачествени рибни продукти. По-голямата част от улова на ЕС идва от Източния Атлантик и Средиземно море.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки