Navigációs útvonal

Korszerűbb agrárpolitikát Európának - 20/05/2008

Az agrárpolitika kiigazítása nyomán az uniós gazdák mennyiségi korlátozások nélkül termelhetnének, és ezáltal jobban kielégíthetnék az egyre növekvő élelmiszer-keresletet.

Az EU mérsékelni kívánja az élelmiszerárak világszintű emelkedésének hatásait. Ennek érdekében a Bizottság a közös agrárpolitikát (KAP) korszerűsítő és egyszerűsítő javaslatokat terjesztett elő.

„A modernizáció lényege, hogy a mezőgazdasági termelők szabadon kielégíthessék az egyre növekvő élelmiszerkeresletet, és gyorsan reagálhassanak a piaci jelzésekre” – mondta Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.

A Bizottság javaslatai alapján a KAP kiigazításával DeutschEnglishfrançais többek között az alábbi intézkedések lépnének életbe:

  • Megszűnne az a területpihentetési szabály, miszerint a szántóföldi növényeket termesztő gazdák kötelesek földjük 10%-át parlagon hagyni.
  • 2009 és 2013 között évi 1%-kal növekednének, majd teljesen megszűnnének a tejkvóták.
  • A termelőknek nyújtott támogatást közvetlenebb módon befolyásolná, hogy a gazdák betartják-e a környezetvédelmi, állatjólléti és élelmiszerminőséggel kapcsolatos előírásokat.
  • Rugalmasabb szabályok alapján lehetne támogatni a speciális problémákkal küzdő ágazatokat.
  • A korábban a közvetlen kifizetésekre szánt pénzeszközök egy részét átcsoportosítanák vidékfejlesztési célokra, köztük a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás terén jelentkező kihívások kezelésére.
  • Bizonyos területeken eltörölnék a piaci intervenciót, hogy a gazdák gyorsabban tudjanak reagálni a piaci folyamatokra.

A fent felsoroltakon kívül a Bizottság a globális élelmiszerválság megoldására vonatkozóan is tett néhány szakpolitikai javaslatot. Az intézmény a közös agrárpolitika kiigazítása mellett az élelmiszerellátás biztosításának elősegítését, és a szegényebb országokkal folytatott nemzetközi együttműködés hatékonyabb összehangolását is szorgalmazza.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek