Navigacijska pot

Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si - 07/02/2008

Žemljice in mesni izdelki

Po novem predlogu Evropske komisije bodo morala biti živila jasneje in ustrezneje označena.

Oznake bi morale služiti svojemu namenu in dati kupcu jasne informacije. Oznake na živilih English so dragocene, saj obveščajo o tako pomembnih stvareh, kot je alergija na arašidno maslo, in o tako vsakdanjih, kot sta vsebnost soli ali vrsta maščob.

Po novem predlogu Komisije English bodo morale biti ključne informacije jasno navedene na prednji strani embalaže. Z opozorili na alergene, kot so arašidi, mleko, gorčica in ribe, bodo morala biti označena ne le že pripravljena živila, ampak tudi hrana v restavracijah, kavarnah itd.

Jasnejše in natančnejše označevanje bo pripomoglo tudi k bolj zdravemu prehranjevanju, saj bomo natančno vedeli, kaj kupujemo. Po novih pravilih bodo morali podatki o energijski vrednosti, maščobah, ogljikovih hidratih, sladkorju in soli navesti vsebnosti na 100ml/g (ali na porcijo izdelka) in priporočeno dnevno vrednost.

Predlog določa tudi najmanjšo velikost tiska (3 mm), kar pomeni, da nam pri iskanju informacij ne bo več treba napenjati oči. Prav tako ne bodo več dovoljeni oglaševalski slogani, ki bi prikrivali obvezne informacije.

Evropski komisar za zdravje DeutschEnglishfrançais Kyprianou je ob predstavitvi predloga pojasnil: „Oznake na živilih lahko pomembno vplivajo na odločitve potrošnikov. Nejasne, preobsežne ali zavajajoče informacije so bolj v škodo kot v pomoč. Z današnjim predlogom želimo zagotoviti, da bodo oznake na živilih vsebovale bistvene informacije, ki bodo predstavljene jasno in čitljivo in bodo državljanom EU omogočale izbrati uravnoteženo in zdravo prehrano.“

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave