Kruimelpad

Je bent wat je eet – maar hoe weet je wat het is? - 07/02/2008

Vleeswaren en broodjes

Voedingsetiketten moeten duidelijker en relevanter worden. Dat is in één zin de inhoud van nieuwe plannen van de Europese Commissie.

Voedingsetiketten English moeten ons de informatie geven die wij als consument nodig hebben om ons te beschermen tegen levensbedreigende aandoeningen zoals een pinda-allergie of om gewoon minder zout of minder vet te gaan eten.

Volgens een nieuw voorstel van de Europese Commissie English moet de belangrijkste informatie duidelijk op de voorkant van de verpakking komen te staan. Niet alleen op voorverpakte levensmiddelen, maar ook in restaurants bij de gerechten moet worden vermeld of zij ingrediënten bevatten die allergieën kunnen veroorzaken, zoals pinda's, melk, mosterd en vis.

Duidelijke etiketten helpen ons gezond te blijven, omdat we precies kunnen zien wat we eten. Volgens de nieuwe regels moet worden vermeld hoeveel energie, vet, koolhydraten, suiker en zout het product per 100 ml of gram of per portie bevat en welk deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dat is.

Omdat deze informatie in letters van minstens 3 mm hoog moet worden vermeld, hoeven we niet meer lang te zoeken, zoals nu nog te vaak het geval is. Reclameslogans mogen ons voortaan niet langer afleiden van de essentiële informatie.

Bij de presentatie van zijn voorstel zei EU-commissaris Kyprianou (gezondheid DeutschEnglishfrançais) het volgende: "Voedingsetiketten kunnen een enorme invloed hebben op de keuze van de consument. Maar verwarrende, overladen of misleidende etiketten doen meer kwaad dan goed. Het voorstel dat nu op tafel ligt, zorgt ervoor dat voedingsetiketten duidelijk en leesbaar de informatie geven die de consument in de EU nodig heeft om verstandige keuzes te maken".

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links