Navigációs útvonal

Több információ az élelmiszercímkéken - 07/02/2008

Pék- és húsáru a kirakatban

A fogyasztók igényeinek jobban megfelelő élelmiszer-címkézési gyakorlat kialakításáról fogadott el javaslatot a Bizottság. A tervezet szerint a feldolgozott, előre csomagolt élelmiszereknél a csomagolás elülső oldalán fel kell tüntetni a kulcsfontosságú táplálkozási információkat.

A címkék célja, hogy egyértelműen tájékoztassanak arról, ami fontos számunkra. Az élelmiszercímkék English felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek: feltüntetik a termékek tápértékét és összetevőit, például só- vagy zsírtartalmát, és ezáltal elősegítik, hogy vásárlóként tájékozottan dönthessünk. Egyes információk – például a földimogyoró-tartalommal kapcsolatos adatok – egyenesen életbevágóak lehetnek az allergiás betegségekben szenvedők számára.

A Bizottság új javaslata English értelmében a jövőben világosan jelezni kell a legfontosabb információkat a csomagolás elülső oldalán.

Az informatívabb címkék elősegítik majd az egészségesebb táplálkozást, mivel minden fogyasztó pontosan tudni fogja, mit tartalmaz az adott termék. A szabályok értelmében kötelező lesz feltüntetni az élelmiszereken, mekkora az energiaértékük, illetve mennyi zsírt, telített zsírsavat, szénhidrátot, cukrot és sót tartalmaznak. Az adatokat minden esetben 100 ml‑re, 100 gr‑ra vagy egy adagra számítva kell megadni, és jelezni kell azt is, hogy az adott mennyiség az ajánlott napi bevitel hány százalékát képviselik. A javaslat szerint a jövőben a vendéglátóhelyeken is biztosítani kell, hogy az allergiát kiváltó anyagokról szóló információkhoz hozzáférjenek a fogyasztók. Ezeket eddig csak az előre csomagolt termékeken volt kötelező megjeleníteni.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a tápértékre vonatkozó adatokat legalább 3 mm‑es betűkkel kell feltüntetni, és azokat nem szoríthatják háttérbe a reklámfeliratok.

Markos Kyprianou egészségügyi biztos a rendelettervezet kapcsán elmondta, hogy az élelmiszerek címkézése hatalmas befolyással lehet a fogyasztók vásárlási döntéseire. Hozzátette, hogy a zavaró, túl sok információt tartalmazó, illetve félrevezető címkék inkább hátrányt, semmint előnyt jelentenek a fogyasztók számára. „Javaslatunk arra irányul, hogy az élelmiszerek címkéi a lényeges információkat egyértelmű és olvasható módon jelezzék. Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy az uniós állampolgárok az egészséges táplálkozás szempontjait szem előtt tartva választhassanak az élelmiszerek közül” – mondta a biztos.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek