Navigointipolku

Elintarvikkeiden merkintöjä selkeytetään - 07/02/2008

Makkaroita, leikkelelihaa ja sämpylöitä

Komission uusi ehdotus tekee elintarvikkeiden merkinnöistä selvempiä ja paremmin kuluttajien tarpeita vastaavia.

Elintarvikkeiden merkintöjen olisi oltava selkeitä ja kerrottava kuluttajille keskeiset tiedot tuotteesta. Merkinnät English auttavat tekemään tietoisia valintoja. Niissä voidaan varoittaa allergikoille vaarallisista aineista kuten maapähkinästä – tai niihin voidaan merkitä esimerkiksi elintarvikkeen sisältämän suolan ja erilaisten rasvojen määrä.

Komission uuden ehdotuksen English mukaan keskeiset tiedot on merkittävä selvästi elintarvikepakkauksen etupuolelle. Allergeenien, kuten maapähkinän, maidon, sinapin ja kalan, merkitsemistä koskevia vaatimuksia tiukennetaan. Allergeenitiedot on ilmoitettava myös pakkaamattomista elintarvikkeista. Tämä koskee myös ravintoloissa ja kahviloissa tarjottavia elintarvikkeita.

Selkeämmät merkinnät auttavat kuluttajia tekemään parempia valintoja, kun kaikki keskeiset tiedot ovat saatavissa. Asetusehdotuksen mukaan elintarvikkeiden sisältämän energian, rasvan, hiilihydraattien, sokerin ja suolan määrä on ilmoitettava 100 millilitraa tai 100 grammaa tai annosta kohti. Pakkausmerkinnöissä on ilmoitettava myös näiden tekijöiden osuus suositeltavasta päiväannoksesta.

Merkintöjen on oltava luettavia – niiden kirjasinkoon olisi oltava vähintään 3 mm. Mainoslauseet eivät enää saisi peittää pakollisia tietoja tai viedä niiltä huomiota.

Ehdotuksen esitellyt terveysasioista DeutschEnglishfrançais vastaava komissaari Markos Kyprianou totesi, että ”elintarvikkeiden merkinnöillä voi olla valtava vaikutus kuluttajien ostopäätöksiin. Epäselvät ja harhaan johtavat merkinnät voivat olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi kuluttajille. Ehdotuksen tavoitteena onkin varmistaa, että elintarvikepakkauksissa on olennaiset tiedot selvässä ja luettavassa muodossa, jotta EU:n kansalaiset saavat tarvitsemansa tiedot tasapainoisten ravitsemusvalintojen tekemiseen.”

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä