Sti

Du er, hvad du spiser – ved du, hvad du putter i munden? - 07/02/2008

Brød og charcuterivarer

Mærkningen af fødevarer skal være tydeligere og mere relevant ifølge nyt forslag fra Kommissionen.

Fødevareetiketterne skal opfylde deres formål og give os de oplysninger, vi har brug for. Etiketter English er nødvendige for, at vi som forbrugere kan træffe kvalificerede valg. De skal oplyse om alt lige fra ingredienser som peanuts – peanutallergi kan være livstruende – til saltindhold og fedttyper.

Kommissionens nye forslag English stiller krav om, at vigtige oplysninger skal være tydeligt angivet på forsiden af emballagen. Mærkning af fødevarer, der indeholder allergener (f.eks. peanuts, mælk, sennep og fisk) skal ikke længere begrænses til færdigpakkede fødevarer, men også gælde mad på restauranter og caféer m.m.

En tydeligere mærkning skal hjælpe os forbrugere med at vælge sundere fødevarer, da vi kan se, nøjagtigt hvad de indeholder. Efter de nye regler skal oplysninger om energi, fedt, kulhydrater, sukker og salt angive indholdet pr. 100 ml eller 100 g (eller pr. portion) samt andelen af den anbefalede daglige tilførsel.

Forslaget indeholder også krav om en skriftstørrelse på mindst 3 mm, så vi ikke længere skal anstrenge os for at finde de nødvendige oplysninger. Reklameslogans må heller ikke længere aflede opmærksomheden fra de obligatoriske oplysninger.

Ved præsentationen af forslaget forklarede EU's kommissær for sundhed DeutschEnglishfrançais, Markos Kyprianou: "Etiketterne på fødevarer kan have enorm betydning for forbrugernes beslutning i forbindelse med køb. Hvis etiketterne er forvirrende, har for mange oplysninger eller er vildledende, kan de være til mere skade end gavn for forbrugeren. Dette forslag tager sigte på at sikre, at fødevarerne er mærket med de væsentlige oplysninger på en klar og læsbar måde, så EU's borgere på egen hånd kan træffe velovervejede valg med hensyn til ernæring."

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links