Навигационна пътека

Ти си това, което ядеш – дори и да не знаеш какво е то! - 07/02/2008

Хлебчета и месни изделия

Ново предложение на Комисията за по-ясно и по-точно етикетиране на храни и напитки.

Етикетите трябва да изпълняват предназначението си и ясно да ни казват това, което ни интересува. Етикетите на храните English са безценни за информирания ни потребителски избор, обхващайки всичко от застрашаващи живота състояния, като алергия към фъстъци, до по-обикновени неща, като съдържанието на сол или видовете мазнини.

Съгласно ново предложение на Комисията English основната информация ще трябва да се показва ясно на лицевата страна на опаковката. Етикетирането, предупреждаващо за алергии към фъстъци, мляко, горчица и риба ще обхване не само пакетираните храни, но и тези, продавани в ресторанти, кафенета и др.

По-ясните обозначения ни позволяват да се храним по-здравословно, защото можем да разберем точно какво консумираме. Новите правила ще изискват информацията за енергийността, мазнините, въглехидратите, захарта и солта да посочва тяхното съдържание на 100 мл/г (или на единица продукт) и процента им от препоръчваните дневни дози.

Предлаганият минимален шрифт с размер 3 мм означава, че вече няма да се налага да се напрягаме, за да открием информацията, която търсим. Няма да е позволено и рекламните надписи да изместват задължителната информация.

При представянето на предложението комисарят по здравеопазването DeutschEnglishfrançais Киприану обясни: „Етикетите на храните могат да имат огромно влияние върху решенията на потребителите за покупки. Объркващи, подвеждащи и претоварени с информация етикети могат повече да попречат, отколкото да помогнат на потребителя. Днешното предложение цели да гарантира, че етикетите на храните ще показват ясно и четливо съществената информация, така че гражданите на ЕС да могат да избират балансирано храната си."

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки